Ruim 2 miljoen buitenlanders ingeschreven bij Spaanse sociale zekerheid

door admin
Ruim 2 miljoen buitenlanders ingeschreven bij Spaanse sociale zekerheid

De Spaanse sociale zekerheid (Seguridad Social) meldde woensdag dat er 68.749 buitenlandse werkenden méér hun premies afdragen aan deze instelling. Dat is een toename van 3,3 procent op jaarbasis. Het totaal aantal buitenlandse werknemers in Spanje is nu 2.155.149. Dit is het hoogste aantal niet-Spaanse bijdragers ooit. Gezamenlijk leveren zij een belangrijke bijdrage aan het pensioenstelsel, dat door de demografische crisis zwaar onder druk staat. Het afgelopen jaar steeg het totaal aantal premiebetalers met 151.087 (7,5%).

In het licht van deze cijfers is het wel van belang rekening te houden met het feit dat de maand mei, met het hoogseizoen in aantocht altijd een goede maand voor de arbeidsmarkt is in een land dat economisch sterk afhankelijk is van de toeristische- en de dienstensector. Daarbij moet gekeken worden naar de kwaliteit van de banen die buitenlanders innemen. Ze werken vooral in de horeca, de agrarische sector en de bouw.

Het grootste deel van de buitenlanders dat in Spanje werkt komt uit landen van buiten de EU, met name uit Roemenië en Marokko.

In Catalonië werken de meeste buitenlanders (25%). Veel buitenlandse werknemers zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, met name Venezuela en Colombia.

De regio’s met de  minste arbeidsmigranten zijn Cantabrië (12.378), Extremadura (13.664) en Asturië (14.273).

Dit vind je misschien ook leuk