Vanaf woensdag eerste hittegolf van deze Spaanse zomer

door admin
Vanaf woensdag eerste hittegolf van deze Spaanse zomer

Een grote massa zeer warme lucht uit Afrika zorgt er samen met een stabiele atmosfeer en de sterke zonnestraling voor dat de temperaturen die vanaf vrijdag al licht omhoog gingen, echt hoog komen te liggen vanaf woensdag. Vrijwel het hele Spaanse vasteland en de Balearen krijgen ermee te maken volgens Aemet.

Het weerinstituut spreekt van een hittegolf. In grote delen van het Spaanse binnenland wordt het warmer dan 35 graden. Het is zeer waarschijnlijk dat het kwik boven de veertig graden komt in gebieden in het midden van het land, het binnenland van de zuidelijke helft van Spanje en in het noordoosten. De valleien rond de rivieren Ebro, Taag, Guadiana en Guadalquivir zullen het het warmst krijgen met een temperatuursverwachting tot 42 graden Celcius op donderdag, vrijdag en zaterda. 

Alleen de Canarische Eilanden, Galicië, Asturië en Cantabrië blijven vrij van de erste warmte. 

Hittegolf

In Spanje wordt van een ‘ola de calor’ (hittegolf) gesproken wanneer aan drie voorwaarden wordt voldaan: de hoge temperaturen die worden geregistreerd horen bij de 5% hoogste temperaturen van dit jaargetijde; die temperaturen moeten gemeten worden op meer dan 10 weerstations in het land en deze situatie moet minstens drie dagen duren. 

Dit vind je misschien ook leuk