Nieuwe bosbranden in Spanje in Ávila, Toledo en Madrid

door admin
Nieuwe bosbranden in Spanje in Ávila, Toledo en Madrid

Volgens de brandweer is de situatie stabiel maar gevaarlijk vanwege windstoten die de vlammen eenvoudig laten overslaan naar nieuwe gebieden. Dit bemoeilijkt de bluswerkzaamheden. De brand ontstond vrijdag iets voor zessen in het dorp Almorox. Inmiddels zijn 450 brandweerlieden aan het werk om het vuur onder controle te krijgen. Het gebied is moeilijk begaanbaar en inmiddels heeft het vuur de gemeenten Cadalso de los Vidrios en Cenicientos in Madrid bereikt. 

In de Cadalso de los Vidrios werden 40 woningen in de wijk La Castellana ontruimd. Zaterdag werden 200 gasten van de plaatselijke camping geëvacueerd. Bewoners zijn naar het plaatselijke sportcentrum gebracht. 

Ondertussen zijn er ook bosbranden in de provincies Ávila en Toledo. De grote brand in Toledo die vorige week woensdag uitbrak is sinds zondagavond gestabiliseerd en deels onder controle dankzij een hogere luchtvochtigheid. 6.000 hectaren gingen hier in vlammen op. Nog steeds zijn er circa 80 brandweerlieden actief om ervoor de zorgen dat het vuur niet opnieuw ontaat. 

In Ávila (regio Castilla y León) woedden twee branden tegelijk in de gemeenten Gavilanes en El Arenal in het zuiden van de Sierra de Gredos in de streek VAlle del Tiétar. Vrijdag ontstond een vuur met verschillende brandhaarden in Gavilanes. De brandweer vermoedt hierdoor dat het vuur door menselijke oorzaak ontstaan kan zijn. De tweede bosbrand ontstond zaterdag aan het begin van de middag in El Arenal in het zuidoosten van de provincie en op nauwelijks 20 kilometer afstand van de andere brand in de richting van Cáceres. Dit vuur is voor de brandweer moeilijk bereikbaar vanwege het bergachtige terrein aan de rand van het nationale park Sierra de Gredos. 

Gunstig voor alle branden is dat de hittegolf die sinds vorige week woensdag in Spanje voor temperaturen boven de 40 graden zorgde, met een zeer droge lucht en op diverse plekken harde wind, ten einde is. 

Dit vind je misschien ook leuk