Mogelijke verlaging elektriciteits- en gasrekening in Spanje op handen

door admin
Mogelijke verlaging elektriciteits- en gasrekening in Spanje op handen

Het doel van de korting is ‘een stabiel en rigoureus regelgevingskader vast te stellen dat past bij de economische situatie’. Met dit nieuwe criterium zullen de vaste kosten op de elektriciteits- en gasrekening van consumenten omlaag gaan, waardoor ze uiteindelijk minder hoeven te betalen. 

Om precies te zijn stelt CNMC voor dat er 7% minder geld wordt betaald aan elektriciteitsbedrijven voor de distributie ervan en 8,2% voor het transport zelf. De gasbedrijven ontvangen 17,8% minder voor het distributiesysteem en 21,8% minder voor transport.

Dat de gassector zwaarder wordt benadeeld met de nieuwe regels is volgens CNMC het gevolg van dat deze sector minder aan het investeren is. Elektriciteitsbedrijven steken veel geld in het opzetten van nieuwe duurzame energiesystemen. De nieuwe bedragen gelden voor de tijdspanne 2020-2023 (elektriciteit) en van 2021-2024 (gas).

Volgens een financiële analyse van de maatregelen uitgevoerd door Banco Sabadell kost de nieuwe regelgeving het bedrijf Naturgy het meest. Die ziet zijn inkomsten met 283 miljoen euro afnemen (-6,4%). Dan volgt Enagás met 223 miljoen euro minder inkomsten en op drie komt Endesa die 194 miljoen euro aan zich voorbij ziet gaan. Dan volgen nog Red Eléctrica met 160 miljoen euro minder en Iberdrola met een inkomstendaling van 150 miljoen euro.

Een en ander is nog niet zeker. Bedrijven uit de elektriciteit- en gassector kunnen nog in beroep gaan  tegen de nieuwe regels. 

Engás en Naturgy daalden het meest op de aandelenbeurs na het nieuws van CNMC. Enagás met 9 % op vrijdag en 4 % op donderdag. Naturgy met 4% op vrijdag. 

Leestip: Spanje tweede land EU met meest gestegen prijs voor elektriciteit

Dit vind je misschien ook leuk