Drie zwemmers verdronken bij stranden Sitges, Denia en Benalmádena

door admin
Drie zwemmers verdronken bij stranden Sitges, Denia en Benalmádena

In Cala de les Coves in Sitges (Barcelona) kwam een 57-jarige Italiaanse man om het leven. Dit werd bevestigd door Protección Civil in die plaats. Daar kwam om 8:40 uur de melding binnen dat er een lichaam bij de rotsen naast het strand van l’Home Mort de Sitges dreef. Op dat strand is geen strandwacht aanwezig, terwijl maandag alle stranden van Sitges die wel worden bewaakt een groene vlag hadden.

Bronnen bij het alarmnummer 112 meldden dat eveneens op maandag iemand is verdronken op het strand Las Gaviotas in Benalmádena (Málaga). Identiteitsgegevens werden hier nog niet vrijgegeven. Het slachtoffer zou zelf niet in staat zijn geweest het water uit te komen, zodat de reddingsdienst er met een boot heen moest. Eenmaal op het strand werd tevergeefs gepoogd het slachtoffer te reanimeren.

Tot slot verdronk een zwemmer bij het strand Les Marines in Dénia (Alicante). Hij werd buiten bewustzijn uit het water gehaald door de reddingsdienst, zo heeft de reddingsdienst gemeld. Die werd om 11:30 uur gealarmeerd. Ook hier waren pogingen het slachtoffer te reanimeren tevergeefs. Autopsie moet nu uitwijzen wat precies de doodsoorzaak is geweest. 

Let op vlaggen

Spaanse autoriteiten wijzen elk jaar opnieuw op het belang van het goed in de gaten houden van de signalering langs de stranden. Wappert er een groene vlag, dan kun je gewoon zwemmen. Een gele vlag betekent een zeker gevaar en dat je moet oppassen en bij een rode vlag is zwemmen verboden. Regelmatig wordt ook een kwallenvlag gehesen. Ook dan is het raadzaam niet het water in te gaan. Kies liever voor een strand met strandwachten en reddingsdiensten dan voor een onbewaakt strand. Volgens reddingsdiensten gaat het vaker mis als volwassen zwemmers alcohol hebben genuttigd of als ze in hun eentje zijn gaan zwemmen. 

Tot 7 juli verdronken al 159 mensen in Spanje. Alleen al in het afgelopen weekend ging het om tien slachtoffers, zo blijkt uit informatie verstrekt door de Spaanse koninklijke federatie voor reddingswerkers (RFESS). In heel 2018 verdronken 373 mensen. Dat was een relatief goed jaar vergeleken met andere jaren tussen 2015 en 2017 waarin er steeds meer dan 400 verdrinkinsslachtoffers te betreuren waren. 

8,9 procent van de mensen die verdrinken zijn jonger dan 18 jaar en 83,7 procent zijn tussen 18 en 75. 33,3 procent zijn 75-plussers. De meerderheid van de slachtoffers had nog in leven kunnen zijn als ze niet alleen waren gaan zwemmen, zegt RFESS.

Volgens reddingswerkers verdrinken mensen tussen 30 en 45 jaar vaak nadat ze alcohol hebben gedronken. Daarbij vindt 90 procent van de ongelukken plaats op stranden waar geen reddingswacht is of buiten de uren waarin deze opereert.

Dit vind je misschien ook leuk