Een liter van deze koude soep bestond uit: tomaten (385 gram), komkommer (58 gram), paprika (3 gram), knoflook (2 gram), olijfolie virgen extra (3.3%), water (3.3%) en azijn (0.16%). Alle producten waren vers zoals het hoort bij een goede gazpacho.

In het laboratorium onderging de gazpacho vervolgens een nagebootst spijsverteringsproces door blootstelling aan dezelfde enzymen en zuren als in het maag-darmkanaal het geval zou zijn geweest. Het eindproduct van dit proces, de verteerde gazpacho, bevat daarmee dezelfde stoffen als die normaal gesproken in het menselijk lichaam (in het bloed) worden opgenomen na het eten van een kom gazpacho.

Menselijke darmkanker cellen die in het laboratorium verder waren opgekweekt werden vervolgens in contact gebracht met de verteerde afzonderlijke ingrediënten van gazpacho (bijvoorbeeld tomaat of knoflook) alsook met de verteerde gazpacho.

Opvallend was dat de anti-tumoractiviteit van gazpacho duidelijk groter was dan die van de afzonderlijke ingrediënten bij elkaar opgeteld. Eén van de onderzoekers legt uit dat stoffen uit de gazpacho bepaalde genen activeren in de tumorcellen die leiden tot vertraagde groei en zelfs celdood. Gazpacho van verse ingrediënten werkte veel beter dan gazpacho uit een pak (gepasteuriseerd). Hoe een en ander precies in zijn werk gaat is nu onderwerp van verder onderzoek.

Maar, concluderen de onderzoekers (vrij vertaald): een combinatie van verse groenten heeft veel meer positieve effecten dan de afzonderlijke groenten. Zo zijn er bijvoorbeeld stofjes (zoals lycopeen in tomaten) die een bewezen anti-tumor effect in het laboratorium hebben maar als je het onderzoekt in levende wezens vallen de resultaten erg tegen. We kijken veel te veel naar afzonderlijke stofjes en moleculen, maar we vergeten dat een combinatie van stofjes een gecombineerd, en door hun interacties zelfs een aanvullend effect kunnen hebben.

De studie werd gefinanceerd uit eigen middelen van de Universiteit van Almería en werd deze maand gepubliceerd in Food Research International (A whole-food approach to the in vitro assessment of the antitumor activity of gazpacho).

INSpanje.nl

Nieuws uit Spanje op zaterdag 14 december 2019
  • Adverteren
  • |
  • Contact
  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje
  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns
  • Facebook
  • Twitter
  • Linked In
  • Google +
  • RSS
  • Nieuwsbrief
Um gids voor het echte Spanje
 

ALGEMEEN

Spaanse onderzoekers: Gazpacho remt tumorcellen bij darmkanker

Uitgegeven: vrijdag 19 juli 2019 09:42
Laatst gewijzigd: vrijdag 19 juli 2019 09:42

MADRID - Onderzoekers van de universiteiten van Granada en Almeria hebben aangetoond dat darmkanker cellen geremd werden in hun groei en zelfs afstierven na blootstelling aan gazpacho.

gazpacho
© Stock

Een liter van deze koude soep bestond uit: tomaten (385 gram), komkommer (58 gram), paprika (3 gram), knoflook (2 gram), olijfolie virgen extra (3.3%), water (3.3%) en azijn (0.16%). Alle producten waren vers zoals het hoort bij een goede gazpacho.

ADVERTENTIE

In het laboratorium onderging de gazpacho vervolgens een nagebootst spijsverteringsproces door blootstelling aan dezelfde enzymen en zuren als in het maag-darmkanaal het geval zou zijn geweest. Het eindproduct van dit proces, de verteerde gazpacho, bevat daarmee dezelfde stoffen als die normaal gesproken in het menselijk lichaam (in het bloed) worden opgenomen na het eten van een kom gazpacho.

Menselijke darmkanker cellen die in het laboratorium verder waren opgekweekt werden vervolgens in contact gebracht met de verteerde afzonderlijke ingrediënten van gazpacho (bijvoorbeeld tomaat of knoflook) alsook met de verteerde gazpacho.

Opvallend was dat de anti-tumoractiviteit van gazpacho duidelijk groter was dan die van de afzonderlijke ingrediënten bij elkaar opgeteld. Eén van de onderzoekers legt uit dat stoffen uit de gazpacho bepaalde genen activeren in de tumorcellen die leiden tot vertraagde groei en zelfs celdood. Gazpacho van verse ingrediënten werkte veel beter dan gazpacho uit een pak (gepasteuriseerd). Hoe een en ander precies in zijn werk gaat is nu onderwerp van verder onderzoek.

Maar, concluderen de onderzoekers (vrij vertaald): een combinatie van verse groenten heeft veel meer positieve effecten dan de afzonderlijke groenten. Zo zijn er bijvoorbeeld stofjes (zoals lycopeen in tomaten) die een bewezen anti-tumor effect in het laboratorium hebben maar als je het onderzoekt in levende wezens vallen de resultaten erg tegen. We kijken veel te veel naar afzonderlijke stofjes en moleculen, maar we vergeten dat een combinatie van stofjes een gecombineerd, en door hun interacties zelfs een aanvullend effect kunnen hebben.

De studie werd gefinanceerd uit eigen middelen van de Universiteit van Almería en werd deze maand gepubliceerd in Food Research International (A whole-food approach to the in vitro assessment of the antitumor activity of gazpacho).

© Redactie
  Vorige artikel Volgende artikel  

Overig Algemeen Nieuws

  • Doorgang clásico Barça – Madrid onzeker wegens protesten separatisten
  • Aantal passagiers van nieuwe luchthaven Murcia valt tegen
  • Code rood in deel Spanje door orkaanwind met snelheden tot 133 km/uur
  • Vrouwelijke specialisten zonder diploma onderdeel Speciale Eenheden Spanje
  • Spanje kampt met onverminderde daling van het geboortecijfer
  • De Drie Koningen zijn allemaal blank voor extreemrechtse partij Spanje
  • Fiets wint terrein in Spanje
  • Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe wil internationaal hogesnelheidstraject
  • Remmen voor een radar in Spanje voorkomt binnenkort geen boete meer
  • Nieuwe documenten wijzen op illegale partijfinanciering PP in Madrid
  • Groot protest aangekondigd bij voetbalklassieker 'El Clasico' in Camp Nou
  • Campagne gaat buitenlanders in Spanje stimuleren zich te registreren
  • Transavia gaat naar Alicante en Ibiza vliegen vanaf Brussel
  • Ryanair basis Girona gaat toch niet sluiten
  • Instanties Catalonië consumeren alleen producten met Catalaans etiket
  • 62 personen verdronken tussen Mauritanië en Canarische eilanden
  • 83 procent vrouwen in Spanje voelt zich ’s avonds onveilig op straat
  • Meer alcoholcontroles in Spanje de komende week
  • Traditionele Spaanse bars verdwijnen in groeiend tempo
  • Nieuw bewijs in macrozwendel rond paardenvlees in Spanje
  • Weer liquidatie aan Costa del Sol, Nederlandse huurmoordenaar gezocht.
  • Mogelijk corruptieschandaal voor Podemos op allerslechtste moment
  • Brandstofprijzen in Spanje flink hoger dan in januari
  • Dode dolfijn aangespoeld in Torrevieja
  • Met Día de la Constitución herdenkt Spanje goedkeuren van grondwet in 1978

Algemeen

Na een proef van enkele maanden in verschillende steden in Spanje buigt de Spaanse verkeersdienst DGT zich over de vraag of de nieuwe 'watervalradars' in het hele land in gebruik genomen zullen worden.

Top 5 Meest gelezen

  1. Code rood in deel Spanje door orkaanwind met snelheden tot 133 km/uur
  2. Remmen voor een radar in Spanje voorkomt binnenkort geen boete meer
  3. Groenten en fruit in Nederland afkomstig uit Spanje vaak vervuild met hormoongif
  4. De Drie Koningen zijn allemaal blank voor extreemrechtse partij Spanje
  5. Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe wil internationaal hogesnelheidstraject

Algemeen

Via een clausule in aanbestedingscontracten met de regio Madrid dienden bedrijven 1 procent van het totale bedrag af te staan onder de noemer 'communicatiekosten'. Dit geld werd later uitgegeven aan de verkiezingscampagnes van de Partido Popular.

© 2019 inspanje.nl | voorpagina | disclaimer | colofon | adverteren | contact

Regio

  • Voorpagina
  • Spanje
  • Costa Brava
  • Costa Blanca
  • Costa del Sol
  • MeerSpanje

Categorie

  • Algemeen
  • Economie
  • Zorg & Welzijn
  • Cultuur
  • Zakennieuws
  • Forum
  • Evenementen
  • Columns

Overig

  • Disclaimer
  • Colofon
  • Adverteren
  • Contact
  • Nieuwsbrief
  • RSS