Spaanse politie vindt unieke Romeinse buste van keizer Hadrianus

door admin
Spaanse politie vindt unieke Romeinse buste van keizer Hadrianus

Agenten werden gewezen op het bestaan van de buste uit de tweede eeuw n.Chr. toen ze in het kader van een onderzoek vernamen dat een archeologisch stuk van ‘onschatbare waarde’ voor een bedrag van rond de 500.000 euro op de markt kwam. De politie wist de man te identificeren die rond de verkoop van de buste bemiddelde en begon hem te volgen om zo de locatie van het historische erfgoed te achterhalen.

De politie ontdekte dat de man – woonachtig in het stadje El Rubio (Sevilla) bij ontmoetingen en afspraken met anderen altijd vergezeld werd van leden uit dezelfde familie uit Ecija. Daarop werd de boerderij van die familie onderzocht, waar omgewoelde aarde in een schuur de agenten wees op de aanwezigheid van iets verdachts. De buste werd daar op slechts enkele centimeters diepte aangetroffen. Het beeld is nu overgedragen aan het archeologische museum in Sevilla. Hier wordt het verder onderzocht en naar alle waarschijnlijkheid uiteindelijk ook tentoongesteld.

Drie leden uit dezelfde familie (van 50, 50 en 43 jaar) en een man van 43 jaar zijn aangehouden wegens verduistering en misdrijf tegen historisch erfgoed. De politie heeft niet gemeld hoe de mannen in bezit zijn gekomen van de buste.

Archeologen zijn blij met de vondst en zeggen dat het herstel van dit stuk het mogelijk zal maken om ‘specifieke studies over een van de keizers met de grootste reputatie uit de Romeinse tijd’ te realiseren. 

Dit vind je misschien ook leuk