Burgemeester van Valencia wil 121 bootvluchtelingen opnemen

door admin
Burgemeester van Valencia wil 121 bootvluchtelingen opnemen

Burgemeester Joan Ribó heeft aangeboden de haven van Valencia beschikbaar te stellen voor de Open Arms, het schip van de gelijknamige Spaanse organisatie die bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee redt. Aan boord zijn 121 bootvluchtelingen. Twee vrouwen zijn al geëvacueerd omdat zij in gevorderde staat van zwangerschap waren.

De burgemeester zal samen met de autoriteiten van de regio Valencia toestemming vragen aan de centrale regering in Madrid om haar haven open te stellen. Afgelopen vrijdag hebben de Catalaanse president Quim Torra en burgemeester van Barcelona Ada Colau ook al aangeboden Catalaanse havens open te stellen voor de Open Arms.

Volgens Ribó is Valencia een open en gastvrije stad met een ethische en humane plicht tegenover mensen die hun leven riskeren om te vluchten voor oorlog, terreur of andere misère. ‘Valencia en haar inwoners willen graag de Europese waarden van solidariteit, welzijn en vrijheid ondersteunen. Wij twijfelen er niet aan dat de centrale regering dezelfde positie in zal nemen want het leven van deze mensen loopt gevaar’, aldus de burgemeester. ‘Als de Spaanse regering akkoord is zullen wij de Open Arms welkom heten zoals wij dat eerder ook met de Aquarius gedaan hebben.’

Operatie ‘Esperanza Mediterráneo’

Als het schip in Valencia aanlegt zal eenzelfde scenario gevolgd gaan worden als in juni 2018, toen de Aquarius en twee andere schepen in Valencia aanlegden. Aan boord zaten in totaal 630 vluchtelingen gered uit Libische wateren. Dat gebeurde nadat president Sánchez te kennen had gegeven dat Spanje haar internationale verplichtingen inzake humanitaire crises zou nakomen. Daarop verklaarden zowel de regio als de stad Valencia zich bereid tot opvang. Dit leidde destijds tot Operación Esperanza Mediterráneo waarbij 2.300 personen werden ingezet voor medische hulp, juridische bijstand en ondersteuning door de politie. De operatie werd gevolgd door 700 journalisten van 140 media en verliep zonder noemenswaardige incidenten.

Dit vind je misschien ook leuk