Experts verwachten geen kwallenplaag aan de Costa del Sol deze maand

door admin
Experts verwachten geen kwallenplaag aan de Costa del Sol deze maand

Dit jaar zijn er nog amper kwallen gesignaleerd in het hoogseizoen en experts verwachten dat er ook niet heel veel zullen komen in de maand augustus. ‘Het is een normale zomer. Op bepaalde dagen waren er hier en daar een paar kwallen, maar heel veel minder dan in 2018’, zei Jesús Bellido, expert bij Aula del Mar in Málaga. 

Hij voegde toe dat er in augustus eveneens geen kwallenplagen te verwachten zijn. Het water in de Middellandse Zee aan de kust van de provincie Málaga, de Alborán-zee, gedraagt zich namelijk anders dan de Middellandse Zee als geheel en de zwermen met kwallen die verder richting het oosten zijn gesignaleerd zullen niet makkelijk dichterbij komen.

Komen ze dat wel, dan varen er dertien boten langs de kust die niet alleen kwallen vangen, maar ook plastic en ander afval uit zee halen. De autoriteiten hebben medewerking gevraagd van vissersboten en ook varende recreanten verder op zee om te waarschuwen wanneer er kwallen worden gesignaleerd, zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden. Eerder is nog sprake geweest van het spannen van grote netten verder in zee om zo kwallenplagen tegen te houden, zodat toeristen ongestoord van de zee kunnen genieten, maar de impact op ander zeeleven daarvan werd te groot geacht door mariene biologen. 

Wie dagelijks voor de zekerheid toch even wil checken hoe de status is in de zee voor de deur van zijn of haar hotel, die kan de kwallen-app Infomedusa van Aula del Mar Málaga downloaden. Hierop staat per strand aangegeven of er kwallen zijn gesignaleerd.

Dit vind je misschien ook leuk