Extreme hitte in Valencia en Alicante verwacht op vrijdag

door admin
Extreme hitte in Valencia en Alicante verwacht op vrijdag

Aan de hele kust van de provincie Valencia geldt code rood (extreem risico). In het zuidelijke binnenland geldt code oranje (belangrijk risico) en het noordelijke binnenland komt er met een code geel (risico) nog het beste vanaf op vrijdag. 

De provincie Alicante krijgt een code oranje op vrijdag, evenals de regio Murcia, afgezien van een stuk langs de kust rond Mar Menor richting Cartagena. Daarvoor geldt code oranje.

Ook elders in Spanje lopen de temperaturen op. Op de Balearen geldt code oranje wegens hitte voor de eilanden Ibiza en Formentera. Voor Mallorca geld code geel in het binnenland en slechts een strook aan de noordkust heeft code oranje. Op heel Menorca geldt code geel. 

Meer naar het noordoosten van Spanje toe krijgt de kust van Girona code oranje. Hetzelfde geldt voor het binnenland van de provincie Barcelona, het zuiden van de provincies Lleida, Huesca en het westen van Zaragoza en het noordoosten van Teruel.

Helemaal in het zuiden van Spanje geeft Aemet code oranje voor het westen van de provincie Málaga. Het uiterste oosten van deze provincie krijgt code geel. Daarbij krijgt een groot deel van de Spaanse noordwestkust code oranje wegens kustfenomenen zoals hoge golven en harde wind. 

Hitterecord Valencia

De weerexperts verwachten dat het hitterecord van Valencia vandaag gebroken gaat worden. Dit stond op 43,6 graden in Manises in juli 1986. Op vrijdag wordt verwacht dat het kwik zal stijgen tot de 44 graden in Xátiva. In Orihuela wordt het 42 graden, Villena, 40,7 en Elche 39,8 graden. 

De hitte wordt veroorzaakt door een storm boven de Atlantische Oceaan die een massa subtropische lucht over het Iberisch Schiereiland drijft van west naar oost. Zodra deze lucht het oosten van Spanje bereikt is deze nog droger en verder opgewarmd, zegt een woordvoerder van Aemet in Valencia. 

Autoriteiten waarschuwen de bevolking uit de zon te blijven, veel water te drinken, lichte maaltijden te nuttigen en veel minerale zouten tot zich te nemen via fruit en groenten. In de hele regio Valencia geldt eveneens een extreem risico op bosbranden. 

Dit vind je misschien ook leuk