Spaanse beroemdheden eisen van regering Open Arms toe te laten in haven

door admin
Spaanse beroemdheden eisen van regering Open Arms toe te laten in haven

Zijn collega Antonio Banderas (59) noemt het een ‘een gruwel dat het schip van de Spaanse NGO Proactiva Open Arms, dat geredde migranten in de Middellandse Zee vervoert, geen toestemming krijgt om aan te meren in een veilige haven in de Europese Unie. Vanuit humanitair oogpunt ‘is er geen recht’ op de situatie waarin het schip zich bevindt. ‘Er zijn mogelijke oplossingen voor de thema’s, ik wilde Afrika zeggen  maar het zijn in feite problemen van het noorden tot het zuiden’. 

Volgens de acteur, die tijdens het Starlite Festival in Marbella op vragen van journalisten reageerde, heeft de situatie waarin de boot zich bevindt ‘veel te maken met het politieke antwoord dat geleefd wordt in de wereld’. 

‘Het probleem van populisme, zowel links als rechts, is dat het onmogelijk is geweest voor traditionele partijen om problemen op te lossen. Dan worden mensen extreem in hun zoektocht naar oplossingen’, aldus de in Málaga geboren acteur die vervolgde dat ‘in de Verenigde Staten een man die een muur wil bouwen president is geworden. Dat is de oplossing die hij biedt’, refererend aan de Amerikaanse president Donald Trump. Banderas stelde een Marshall Plan voor voor Afrika maar merkte daarbij op dat oplossingen die vijftig tot zestig jaar nodig hebben voor geen enkele politicus interessant zijn, aangezien die slechts zijn gericht op termijnen van de vier jaren dat stemmen van kiezers hun inkomsten garanderen. 

Javier Bardém

De Spaanse acteur Javier Bardém ging een stap verder en sprak waarnemend premier Sánchez persoonlijk toe in een video met de boodshap dat Sánchez de leiding moet nemen in het Europese antwoord op de migratiecrisis en het debat over de verdeling van de 121 migranten aan boord van de Open Arms. Bardém betuigde tevens zijn steun aan de medewerkers en de geredde personen op het schip. Pedro Sánchez moet volgens hem het probleem aanpakken op een manier die in overeenstemming is met de waardigheid en menselijke ethiek die Open Arms als een Spaanse organisatie in de rest van de wereld vertegenwoordigd.’ 

Volgens de acteur is ‘Spanje het geschikte en rechtvaardige land’ voor die taak, omdat het het land van oorsprong is van de organisatie die ‘zulk buitengewoon werk doet voor de menselijke waardigheid, om de levens te redden van mensen die op de vlucht zijn voor situaties die wij ons niet kunnen voorstellen en die als enige verlangen hebben te overleven en een toekomst te bieden aan hun families, hun kinderen’. 

Ook zijn vrouw en Spaanse actrice Penélope Cruz mengde zich in het debat door op Instagram te vragen om een ‘veilige haven nu’. Verder spraken sporter Marc Gasol, pianist James Rhodes en journalist Juan Ramón Lucas zich ook over deze kwestie uit en hebben hun steun betuigd voor het werk van het Spaanse reddingsschip. Tot slot kwam de Amerikaanse acteur Richard Gere afgelopen vrijdag met zijn eigen boot vol met boodschappen om de situatie van de opvarenden van de Open Arms te verlichten. 

Inmiddels hebben nog 9 opvarenden de Open Arms kunnen verlaten. Drie van hen – twee vrouwen en een man – hadden gezondheidsproblemen en zijn met hun familieleden naar Italië en Malta overgebracht. 

Dit vind je misschien ook leuk