Bootjes met vluchtelingen tussen luxe jachten op Ibiza

door admin
Bootjes met vluchtelingen tussen luxe jachten op Ibiza

Het was een vreemde gewaarwording voor de eigenaren van de luxe jachten die ’s zomers liggen aangemeerd bij het mondaine eiland Ibiza. Tussen de jachten door speelde zich de grootste toestroom van vluchtelingenbootjes in de historie van Ibiza en Formentera af. In totaal 63 vluchtelingen werden gearresteerd.

Een zesde boot met vluchtelingen werd door de Guardia Civil in de wateren van Mallorca onderschept. De Guardia Civil is deze dagen extra alert want met een zuidelijke wind en goede omstandigheden op zee worden meer bootjes in dit gebied verwacht.

De voorgenomen bestemming van de bootjes zou de ‘Levante’ geweest zijn, de de Spaanse Oostkust. Van daaruit zouden de vluchtelingen verder hebben willen reizen naar Frankrijk.

Alle bootjes hebben dezelfde karakteristieken, een lengte van ongeveer 4.5 meter, één motortje van 60 pk en een capaciteit van 14 personen. De bootjes vertrekken meestal uit de havens van de Algerijnse steden Dellys of Sidi Frej, de laatste ligt hemelsbreed op slechts 250 kilometer van Ibiza. In beide havens is de laatste weken aangifte gedaan van diefstal van soortgelijke bootjes.

Wat er met de 63 gedetineerden gaat gebeuren wordt de komende tijd bepaald. Tien minderjarige vluchtelingen zullen worden opgevangen in een centrum voor minderjarigen, de anderen zullen aan de Spaanse rechter worden voorgeleid en worden vastgezet in interneringscentra voor buitenlanders elders in Spanje. Mocht er niet voldoende plaats in deze centra zijn dan zal een voorlopig identiteitsbewijs worden verstrekt waarmee men op de eilanden mag verblijven. Vluchtelingen die afgelopen december op Ibiza aankwamen en zo een voorlopig identiteitsbewijs ontvingen werden later slapend in de straten aangetroffen.

Pikant is dat juist nu Ibiza en Formentera deze situatie meemaken, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Mattteo Salvini voorstelde om de 121 vluchtelingen die momenteel op het Spaanse schip de ‘Open arms’ verblijven onder te brengen op Ibiza en Formentera. ‘Daar zullen ze zich tenminste wel amuseren’, aldus Salvini tijdens een bijeenkomst in Puglia.

Het commentaar van de autoriteiten op Ibiza en Formentera liet niet lang op zich wachten: Vicent Mari, (Partido Popular) president van het bestuur van Ibiza antwoordde via Twitter: ‘Hallo Matteo Salvini, in Ibiza delen we jouw populistische opvattingen niet, en nog minder je gemakkelijke en misplaatste opmerkingen inzake een zo ernstig probleem als de emigratie rond de Middellandse Zee.’

Dit vind je misschien ook leuk