Nieuwe stakingen door personeel Iberia Barcelona-El Prat deze maand

door admin
Nieuwe stakingen door personeel Iberia Barcelona-El Prat deze maand

Er werd al eerder gestaakt door deze werknemers op 27 en 28 juli hetgeen toen leidde tot annulering van tientallen vluchten, vooral die van de Spaanse vliegmaatschappij Vueling, en vertragingen voor uitgaande vluchten.

Sinds de stakingen van juli wordt er weer onderhandeld maar, aldus een woordvoerder van vakbond UGT, er is besloten tot nieuwe stakingen wegens passiviteit en gebrek aan interesse van werkgevers zijde. Gedurende de onderhandelingen van de afgelopen twee weken zijn er geen voorstellen op tafel gekomen die tegemoet kwamen aan de eisen van de werknemers.

Tot staking zijn opgeroepen de 2700 werknemers van Iberia Servicios Aeroportuarios die verantwoordelijk zijn voor een uitgebreid pakket aan diensten op de luchthaven zoals bagage-afhandeling, incheck werkzaamheden en onderhoud. Verder zijn 27 andere luchtvaartmaatschappijen ook afhankelijk van de services van de werkzaamheden van dit Iberia personeel.

De stakingen richten zich met name tegen het gebrek aan vaste contracten, de verplichting tot het maken van excessieve overuren, toegenomen werkstress en aantal arbeidsongevallen en gebrekkige opleidingsmogelijkheden. Van werkgeverszijde wordt gezegd dat de eisen van het personeel niet onder haar competentie vallen en dat het stakingscomité op nationaal niveau moet onderhandelen.

Vanuit het stakingscomité verzoekt men de autoriteiten er bij Iberia op aan te dringen te zorgen voor voldoende middelen ten behoeve van El Prat zoals die ook aan vergelijkbare luchthavens ter beschikking worden gesteld.

De in het vooruitzicht gestelde stakingen kunnen gaan samenvallen met de staking voor onbepaalde tijd van het veiligheidspersoneel van de luchthaven, hoewel de gevolgen daarvan beperkt blijven omdat de rechter heeft bepaald dat er door het veiligheidspersoneel voor tenminste 90% van de normale dienstverlening zorg gedragen zal moeten worden.

Dit vind je misschien ook leuk