Valencia beëindigt methode om hoogte overdrachtsbelasting te bepalen

door admin
Valencia beëindigt methode om hoogte overdrachtsbelasting te bepalen

Het is de meest gebruikte methode in de autonome gemeenschappen in Spanje om de waarde te bepalen van een woning. Naar het oordeel van de rechtbank in Valencia heeft de taxatiewaarde in de hypotheekakte vaak niets meer te maken met de waarde die een woning van de belastingbetaler in werkelijkheid heeft. Het gevolg van de uitspraak is dat in de regio Valencia deze methode niet meer toegepast zal worden.

Wie een woning koopt of erft gebruikt de taxatiewaarde in de hypotheekakte als referentie om de hoogte van de diverse belastingen die hij of zij vervolgens moet betalen te bepalen. Zodra de belastingbetaler de overdrachtsbelasing (ITP) of de successie- en schenkingsbelasting betaalt, controleert de Spaanse belastingdienst of dat is gebeurd op basis van de beoogde waarde. Niet gekeken werd naar de waarde die de woning in werkelijkheid vertegenwoordigd. Vaak zit daar een groot verschil tussen.

De regionale regering heeft al te kennen gegeven deze methode niet langer toe te zullen passen. Een van de methodes die nog wel kan worden toegepast om de waarde van een woning te bepalen is de ‘método del dictamen de peritos’, waarbij een expert de woning bezoekt en de waarde ervan bepaalt. 

Dit vind je misschien ook leuk