Gezondheidsalarm in Andalusië wegens voedselvergiftiging door vlees

door admin
Gezondheidsalarm in Andalusië wegens voedselvergiftiging door vlees

De bereidingswijze komt veel voor in de Zuid-Spaanse regio. Tachtig personen werden ziek als gevolg van listeria en van hen moesten er 56 worden opgenomen. Dit werd gemeld tijdens een persconferentie van het ministerie van Gezondheid van de Junta de Andalucía. Onder de mensen die werden behandeld in het ziekenhuis zijn vijftien zwangere vrouwen die gevolgd worden om te kijken of ze zijn besmet. Een besmetting met listeria-bacterie kan dodelijk zijn voor zowel het ongeboren kind als de moeder. 

Twee gevallen van een listeria-besmetting bij een zwangere vrouw waren al voor de huidige uitbraak officieel werd erkend, geconstateerd. Vorige week verloor een van die vrouwen haar baby in het derde trimester van haar zwangerschap. Zij testte positief na een listeria analyse. De autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat er een link is tussen deze zaak en de uitbraak na het eten van het besmette vlees, maar zeggen nu het causale verband te onderzoeken. 

Voedingsexperts maken zich zorgen over het feit dat het regionale ministerie van Gezondheid heeft gezegd dat de eerste listeria-gevallen al eind juli werden geconstateerd binnen families in Pilas, San José de la Rinconada en Tomares (allemaal in Sevilla). Pas twee weken later ontdekte men welk product ten grondslag lag aan de besmetting. De fabrikant is het bedrijf Magrudis uit Sevilla. Die wist er woensdag van af en begon pas op donderdag de bedrijven te bellen aan wie de in totaal 2.000 verpakkingen van het besmette vlees zijn verkocht.  

De vraag is nu of de autoriteiten erin zijn geslaagd om al het vlees uit de schappen te halen. Het product wordt veel geserveerd in bars en restaurants en de controle daarop is vrij complex. Normaal gezien worden bij een voedselalarm het betreffende bedrijf, de gezondheidscentra en de distributeurs van het product gewaarschuwd. Maar particuliere klanten komen er doorgaans alleen via de media achter. ‘Het kan zijn dat het vlees nog steeds op verschillende locaties wordt geserveerd’, aldus een expert in de Spaanse media. 

Terwijl de zorgen over de ernst van de uitbraak groeien, neemt eveneens de kritiek op de aanpak van de Junta de Andalucía toe. De consumentenorganisatie FACUA en een regionale patiëntenvereniging hebben al stappen ondernomen om een en ander uit te zoeken. Ook heeft FACUA aan de landelijke minister van Gezondheid gevraagd om het gezondheidsalarm op landelijk niveau uit te vaardigen.

Het bedrijf Magrudis, waar het vlees dat onder het merk La Mechá wordt verkocht vandaan komt, heeft het in alle Andalusische provincies verkocht aan horecabedrijven, groothandels en winkels. Volgens de directeur van het bedrijf is nog niet bekend of de hele partij is besmet of dat het slechts om een deel ervan gaat. ‘We weten op het moment nog niet waar de besmetting vandaan komt’, zei hij. Voedselinspecteurs zijn nog op zoek naar de bron van de besmetting.

Dit vind je misschien ook leuk