Vijftien migranten springen van reddingsschip Open Arms

door admin
Vijftien migranten springen van reddingsschip Open Arms

Daarna volgden nog enkele migranten, waarmee er nu in totaal vijftien van boord zijn gesprongen. Ze verbleven daar al ruim twee weken en drijven al een week doelloos voor de kust van het Italiaanse Lampedusa als gevolg van een weigering van Italië om zijn havens voor het reddingsschip open te stellen. 

De hulporganisatie Proactiva Open Arms zegt dat de situatie aan boord niet meer onder controle is en dat opvarenden steeds wanhopiger worden. Er is een 17-koppige bemanning waarvan er 9 voortdurend aan het werk zijn. De rest moet de ruim honderd opvarenden die steeds onrustiger en labieler worden onder controle houden. 

De eerste migrant die in zee sprong vandaag weigerde terug te gaan naar het schip en werd naar Lampedusa gebracht. Dit bracht andere migranten aan boord op het idee ook een poging te wagen. Een verslaggever van de Spaanse omroep TVE noemde de mensen die sprongen wanhopig en zei dat ze gek aan het worden waren na 19 dagen vast te hebben gezeten aan boord van het schip. Ze droegen reddingsvesten en zijn inmiddels allemaal uit zee gehaald door boten van de Italiaanse kustwacht. Nu zijn er nog 83 migranten aan boord van het schip. 

Spanje bood eerder deze week aan om aan te meren in de haven van Algeciras en eventueel die in Mahón (Menorca). De hulporganisatie ging echter niet op het aanbod in omdat dat weer zes uur extra varen zou betekenen. ‘We kunnen in de toestand waarin we ons bevinden geen reis van 600 mijl (drie dagen) aanvangen’. Daarbij is de organisatie bang dat het schip aan de ketting wordt gelegd, zodra het in een Spaanse haven voor anker gaat. Wel werd voorgesteld om de migranten op een andere boot naar een van de Spaanse havens te brengen. Van daaruit zouden de migranten worden verdeeld over de zes Europese landen die hun hulp inmiddels hebben toegezegd.

Inmiddels is de Italiaanse regering bereid om de migranten die zich aan boord bevinden met de kustwacht naar Spanje te brengen. In ruil wil Rome echter dat de regering in Madrid het schip de Spaanse vlag ontneemt.

Uiteindelijk stuurt Spanje een schip naar de Open Arms. Pedro Sánchez, de Spaanse demissionair premier zei dinsdagmiddag op Twitter: “De Audaz zal vanmiddag om 17 uur vertrekken en in drie dagen naar Lampedusa zeilen. Hier zal het de mensen aan boord van de Open Arms overnemen en het reddingsschip begeleiden naar de haven van Palma de Mallorca’.

Het vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties en Proactiva Open Arms roepen Europa op tot actie. ‘Gevechten, angstaanvallen, paniek, wat hebben we nog meer nodig? Dat er doden vallen?’ zo vroeg de oprichter van Open Arms. ‘Zij die niet omkwamen in de zee moeten aan boord van Open Arms sterven? Is dit wat we nodig hebben? Ik hoop dat de Italiaanse rechtbank de situatie oplost.’

Het Vluchtelingenbureau van de VN riep op om te stoppen met de migranten als gijzelaars in te zetten en hen en hun wanhopige situatie te gebruiken voor politieke doeleinden.

Dit vind je misschien ook leuk