Bosbrand Estepona nu al grootste van deze zomer in Andalusië

door admin
Bosbrand Estepona nu al grootste van deze zomer in Andalusië

De brand, die sinds maandagmiddag woedt is nu al de grootste van deze zomer in heel Andalusië. Uit voorzorg moesten er 600 woningen worden ontruimd. 150 inwoners brachten de nacht door in de sporthal en konden tot nu toe nog niet naar hun huizen terugkeren. De brand heeft inmiddels al 300 hectare in de as gelegd. Het gaat om een gebied met bomen en struikgewas bij het gebied Peñas Blancas, vlakbij de weg MA-8301.

Op dit moment zijn de omstandigheden voor de brandweer gunstig omdat de luchtvochtigheid is gestegen en de wind gaan liggen. De 150 woningen die door de vlammen worden bedreigd liggen in de urbanisatie Forest Hills. Daarbij komen nog de inwoners van 42 woningen in hoger gelegen gebied van de rivieren Padrón en Tejilla. Het gaat om drie wijken in de buurt van het Dierenpark Selwo Aventura en om de urbanisatie La Alberdina-Las Abejeras. Deze grenzen aan Forest Hills.

Het tweede front van het vuur bedreigt het dennenbos van Los Reales de Sierra Bermeja. De milieugroep Ecologistas en Accion heeft laten weten dat het hele gebied van grote ecologische waarde is. Een groot deel van het gebied dat nu al is verbrand is verklaard tot Zona de Especial Conservación de la Red NAtura 2000. Dit is een initiatief van de Europese Unie om biodiversiteit de behouden.

Er zijn twintig vliegtuigen en helicopters aan het werk om de brand te blussen terwijl 188 bosbrandweerlieden met 7 brandweerwagens op de grond het vuur onder controle proberen te krijgen. De gemeente Estepona heeft de gemeentelijke sportinstallaties beschikbaar gesteld voor de opvang van de geëvacueerden. 

De locatie van de brand levert ‘complexe’ omstandigheden op voor de brandweer omdat in het gebied drie hoogspanningslijnen samenkomen. Dit heeft tot gevolg dat blusvliegtuigen hier geen water kunnen storten. Twee van de hoogspanningskabels zijn al losgekoppeld.

Dit vind je misschien ook leuk