Ruim een derde van Spaanse werknemers lijdt aan postvakantiedepressie

door admin
Ruim een derde van Spaanse werknemers lijdt aan postvakantiedepressie

Kinderen hebben bijna drie maanden vrij gehad en keren 9 september (lagere scholen) of 16 september (middelbare scholen) weer terug in de schoolbanken. Ruim een derde van de Spaanse werknemers lijdt aan een postvakantiedepressie. Volgens Bizneo HR heeft 38 procent van de mensen met werk na de vakantie last van symptomen als depressieve gevoelens, slaperigheid, concentratieproblemen, slechte eetlust, hartkloppingen, spierpijn en chagerijnigheid. 

Dit is vaak een gevolg van een onjuiste terugkeer naar het werk. Werknemers kunnen hier zelf iets aan doen, maar het verdient volgens Bizneo HR aanbeveling dat werkgevers zich inzetten om een soepele terugkeer naar de routine te faciliteren en zo een postvakantiesyndroom te voorkomen. 

De krant El Economista komt met een serie tips:

Het verlengen van de intensieve werkdag

In het zomerseizoen werken de meeste mensen in Spaanse bedrijven tussen 8 en 15 uur. Als ze dan in september plotseling weer lange dagen moeten werken is de overgang te groot. Het langzaam verlengen van de dagen of deze in zijn geheel niet inkorten (wel mogelijk nu veel kantoren over airconditioning beschikken) vergemakkelijkt een soepele terugkeer naar de normale routine. 

Aanmoedigen betere verhouding tussen werk- en gezinsleven

Bedrijven kunnen maatregelen invoeren waarmee het hun werknemers gemakkelijker wordt gemaakt hun werkleven met dat van hun gezin te combineren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld werknemers toestaan af en toe thuis te werken in de periode tussen vakantie en werk zodat de overgang minder groot is en mensen beter kunnen wennen aan de dagelijkse routine.

Uit een onderzoek van uitzendorganisatie Randstad blijkt dat 68,6 procent van de Spaanse werknemers van huis wil werken maar dat niet kan omdat hun bedrijf dat niet toestaat. Naast dat het werken vanuit huis vaak de relatie tussen werk- en gezinsleven bevordert, is het positief voor het milieu en blijkt de productiviteit van de werknemer erdoor toe te nemen. Bovendien kan de reistijd dan ingezet worden om te werken. 

Sociale voordelen

Het geven van sociale voordelen aan werknemers helpt eveneens bij het reduceren van de kans dat ze een postvakantiedepressie krijgen. Het gaat om voordelen die het bedrijf ze gratis biedt met het doel de kwaliteit van leven van de werknemer te verbeteren. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld restauratiecheques en vergoedingen voor kinderopvang.

Aanmoedigen om te sporten

Sporten helpt volgens vele experts en onderzoeken bij het reduceren van stress. Daarom zou de terugkeer naar werk vergezeld moeten gaan van het oppakken van sportieve activiteiten. Bedrijven zouden sport kunnen aanmoedigen door vergoedingen of door een fitnessruimte te installeren. Gebleken is ook dat als werknemers veel sporten ze zich minder vaak ziek melden. 

Dit vind je misschien ook leuk