Offensief in Spanje tegen fraude rond biologsche producten

door admin
Offensief in Spanje tegen fraude rond biologsche producten

Volgens een ander bureau, Kantar Worldpanel heeft de markt voor biologische producten in Spanje al ruim drie miljoen vaste consumenten. Zodra er opeens geld is te verdienen met een bepaald type product, worden ook mensen die ervan willen profiteren en dat niet altijd op legale wijze doen, wakker. Voedselfraude begint ook de sector van biologische producten binnen te dringen. 

Dit jaar is de Guardia Civil daarom operatie ‘Opson VIII’ gestart met ruim 2.500 controles en inspecties in winkels, op markten, luchthavens, havens en industrieterreinen. Zo zijn er 1.500 administratieve overtredingen vastgesteld, 13 strafbare feiten en naar aanleiding van deze inspecties worden 35 personen onderzocht of zijn aangehouden. Driehonderd ton aan producten en 39.000 liter frauduleuze dranken zijn in beslag genomen. 

Spanje is op het gebied van productieprocessen en distributie van biologische producten onderhevig aan strenge Europese richtlijnen. Om een product als biologische of ecologisch te verkopen, moet het product zijn gecertificeerd door een derde partij of door onafhankelijke comité’s van biologische landbouw. Die cerficerende partijen inspecteren en analyseren de producten en hun omgeving en willen een uitgebreide documentatie ervan inzien. 

Elk schakel die bij het productie en distributieproces van het betreffende biologische product komt kijken is onderhevig aan dezelfde controles en vereisten en dient ook gecertificeerd te zijn op het gebied van biologische productie. Zo kan de consument er zeker van zijn dat het biologische product dat hij of zij koopt op geen enkele wijze gemengd is met conventionele producten of productie. 

Waar biologische producten vooral bij gespecialiseerde winkels verkrijgbaar waren, richten steeds meer supermarkten zich op deze markt. Inmiddels zijn grote supermarktketens zoals Carrefour en Aldi al marktleiders op dit gebied. De grote ketens zijn al goed voor 20 procent van het marktaandeel van biologische producten. Wat wij in Nederland en België aanduiden met biologische producten worden in Spanje ‘productos ecológicos’ genoemd.

Biologische producten zijn producten die tot stand zijn gekomen met respect voor dier en milieu en zo weinig mogelijk ingrijpen in die natuur. Elk voedingsproduct dat als ‘biologisch’ wordt verkocht, moet voldoen aan de strikte Europese regels van biowetgeving. De termen ‘biologisch’ en ‘bio’ zijn namelijk wettelijk beschermd. Je herkent bioproducten aan het groene blaadje, het EU-biologo en de term ‘biologisch’ op het etiket.

Bij de teelt van biologische groenten of fruit mogen in principe geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt. Bij de verwerking van bioproducten worden sowieso geen chemische bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen gebruikt. Een minimum aan natuurlijke additieven is wel toegelaten.

Biologische productie Spanje: cijfers

In Spanje is een oppervlakte van 1,9 miljoen hectare ingeschreven als grond voor biologische productie. Dat is 8% van het totaaloppervlak voor landbouw en veeteelt (circa 25 miljoen hectare). Vooral in het zuiden van het land vind je de bedrijven die zich toeleggen op biologische producten. 51% ligt in Andalusië, 19% in Castilia-La Mancha, 7% in Catalonië, Extremadura, Comunidad Valenciana, Murcia Aragón en Navarra en 7% in de rest van de autonome regio’s. Deze cijfers komen uit het artikel ‘Alles over biologische producten en productie in Spanje‘ uit 2017.

Dit vind je misschien ook leuk