Spanje bevordert wapenverkoop aan Saoedi-Arabië ondanks bloedbaden in Jemen

door admin
Spanje bevordert wapenverkoop aan Saoedi-Arabië ondanks bloedbaden in Jemen

Saudi-Arabië is een land dat internationaal bekend staat om het voortdurend schenden van mensenrechten. Toch kan dit land volgens het Spaanse Bureau voor Economie en Handel in Riyad een uitstekende plek zijn om te investeren in oorlogsmateriaal. De laatste versie van het rapport dateert uit juli 2019. Hierin beschrijft de vertegenwoordiger van de staatssecretaris van Handel de situatie in Saudi-Arabië: Een land dat geen politieke partijen of nationale verkiezingen kent, hoewel in 2005 de eerste gemeentelijke verkiezingen zijn gehouden. Sinds 2011 mogen vrouwen stemmen. Toch is deze ontwikkeling destijds niet met enthousiasme ontvangen.

Omstreden situatie in Saudi-Arabië

Het rapport telt 48 pagina’s over de huidige situatie in Saudi-Arabië en de absolutistische regime. In het rapport wordt echter nauwelijks gesproken over de aanvallen van de coalitie op Jemen. Sinds Saudi-Arabische vliegtuigen vanaf maart 2015 het land bombardeerden zijn er naar schatting meer dan 90.000 mensen omgekomen. Naast de oorlog tegen Jemen heeft het land te maken met de betrekkingen met Iran, de spanningen met Katar, de opkomende radicalisering van islamitische krachten en de daling van de olieprijzen.

In het rapport staat ook beschreven dat het Spaanse Bureau voor Economie en Handel in Riyad de defensie-industrie beschouwt als een van de belangrijkste sectoren en dat er sprake is van mogelijkheden en kansen op dit gebied voor Spaanse bedrijven. Ook sectoren als agrovoedingsmiddelen, verkoop van kapitaalgoederen, bouwmaterialen of duurzame energie bieden kansen voor Spanje.

Groeipotentie voor bedrijven in Spanje

Volgens het Bureau zijn er “groeimogelijkheden voor Spaanse bedrijven in Saudi-Arabië op de lange termijn door het bevorderen van investeringen in het land”. In het rapport wordt gesproken over de opkomende sociale en economische hervormingen die gaande zijn in Saudi-Arabië. Er is sprake van ambitieuze moderniseringsprogramma’s die gepaard gaan met hoge investeringen door de overheid.

Wat de wapenhandel betreft, schrijft het Bureau voor Economie en Handel over de opbrengsten in 2018 van verkocht oorlogsmateriaal. Vorig jaar zou er voor 104 miljoen euro aan bommen, granaten, torpedo’s en andere munitie zijn verkocht.

Nog niet officieel bevestigd door politiek

Deze gegevens die zijn beschreven door het Spaanse Bureau voor Economie en Handel in Riyad moeten nog worden bevestigd door de Spaanse Minister van Handel, Xiana Mendez. De minister is van plan om het verslag over de export van oorlogsmateriaal aan het Congres te presenteren. Bronnen vanuit het Ministerie laten weten dat deze presentatie binnen een paar weken plaats zal vinden.

Dit vind je misschien ook leuk