Overstromingen, hagel en stroomuitval in regio Valencia en Balearen

door admin
Overstromingen, hagel en stroomuitval in regio Valencia en Balearen

Hagelbuien, wolkbreuken en onweersbuien domineerden en dinsdagavond en nacht was het het erst op de Balearen. Hier kwamen 70 meldingen binnen bij de noodhulpdiensten wegens overstromingen, omgewaaide bomen en problemen bij de zee (60 op Mallorca, 8 op Menorca, 3 op Ibiza en 1 op Formentera). Drie afwateringsrivieren zijn overstroomd, een in Selva (Sa Mosquera) en twee in Campanet (Petit en Sant Miquel). Hierdoor moesten enkele wegen worden afgesloten. 

Op Menorca waren eveneens veel overstromingen in Maho. Vooral in de haven waren de problemen als gevolg van het noodweer groot. Hier vielen ook grote hagelstenen. In de stad viel 150 liter per vierkante meter en de helft daarvan binnen 20 uur tijd. Op het vliegveld van Ibiza ontstonden vertragingen tot wel vijf uur vanwege het noodweer en voor de kust van Mallorca kwamen golven tot wel zeven meter hoog.

Ook op het vasteland en met name in Catalonië ging het er stevig aan toe met tienduizenden bliksemflitsen en overstromingen in Girona. In de haven van Barcelona viel 24 liter water in slechts een half uur tijd. Windstoten van 95 kilometer per uur wisten hier diverse bomen te vellen. In refugio de Ulldeter in de Pyreneeen in Girona is sneeuw gevallen boven 1.900 meter.

In veel gemeenten op de Balearen blijven de scholen woensdagochtend dicht, met name in het gebied van de Serra de Tramuntana en in het noorden en noordoosten van Mallorca. Voor woensdag geldt nog code oranje voor de kustgebieden van Catalonië, de regio Valencia en de Balearen en op donderdag wordt voorzien dat het slechte weer zich nog vooral ophoudt boven de kustzones van de regio Valencia en Murcia en het uiterste oosten van Andalusië.

Ook in de regio Valencia blijven de scholen dicht in Vila-Real, Borriana, Vinaròs (Castellón) en in Alginet (Valencia). De voorspellingen voor donderdag zijn niet beter. Men verwacht veel hevige neerslag en het blijft ook nog flink regenen langs de Costa Brava.

Overal in Spanje waait het hard met stevige windstoten. Die wind zal de tweede helft van de dag in kracht afnemen. 

Dit vind je misschien ook leuk