La Diada 2019 minst noemenswaardige viering onafhankelijkheid Catalonië

door admin
La Diada 2019 minst noemenswaardige viering onafhankelijkheid Catalonië

In de hoofdstad van de autonome regio was de opkomst volgens de Guàrdia Urbana opmerkelijk te noemen: In Barcelona waren slechts 600.000 mensen aanwezig tijdens La Diada. Dat zijn er 400.000 minder dan vorig jaar. Bovendien is de opkomst tijdens de Diada 2019 de laagste sinds 2012. In 2012 was ere en opkomst van 1,5 miljoen Catalanen tijdens la Diada.

Schuld bij politiek

Diverse oproepen vanuit de Generalitat en verschillende onafhankelijkheidspartijen om deel te nemen aan la Diada in Barcelona hebben niet voldoende geholpen om ook maar in de buurt te komen van de opkomst van vorig jaar.

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor de herdenking, Assemblea Nacional Catalana (ANC) en de Òmnium Cultural, verwijten de leiders van de politieke partijen JxCAT en ERC het lage opkomstpercentage. De partijen hebben namelijk de afgelopen periode openlijk hun meningsverschillen geuit wat volgens de ANC en Òmnium Cultural heeft geleid tot het niet uitstralen van eenheid binnen de Catalaanse politiek. De voorzitters van de organisaties vinden dat er meer aandacht is voor de meningsverschillen tussen de partijen dan dat de partijen zich inzetten voor de onafhankelijkheid van Catalonië.

Toch veel aandacht voor onafhankelijkheidsstreven

Hoewel de opkomst tegenviel in vergelijking met voorgaande jaren waren er voldoende Catalanen aanwezig die zich hebben ingezet voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Vele Catalaanse vlaggen werden gevoerd en pamfletten met onafhankelijkheidsleuzen waren te zien op Plaza de España. Ook regiopresident Quim Torra was aanwezig in Spanje en vergezelde de mensen die gekomen waren om La Diada te vieren. Samen met andere politici was Torra onder andere aanwezig bij het leggen van de bloemenkransen bij het monument van Rafael de Casanova, de laatste voorzitter van Consell de Cent van Barcelona tijdens de Spaanse Successieoorlog.

Onrust aan het einde van de dag

Over het algemeen is de herdenking van La Diada in Barcelona rustig verlopen. Toch ontstond er tegen het einde van de middag onrust door confrontaties tussen de Mossos d’Escuadra en Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders. In de loop van de middag verzamelden demonstranten zich bij de poorten van het Parlement in het Parc de la Ciutadella. Een groep van bijna driehonderd demonstranten gooiden stenen, rookbommen en zeepwater richting de agenten van de Mossos d’Escuadra. Ook werden meerdere Spaanse vlaggen en foto’s van koning Felipe in brand gestoken als symbool dat de demonstranten weigerden om nog langer onderdeel te zijn van Spanje.

Na verschillende waarschuwingen vanuit de Mossos d’Escuadra werd rond 20.30 uur aangekondigd dat het Parc de la Ciutadella zou worden gesloten. Na verschillende opstandjes verlieten de demonstranten rond 21.30 het park waarna nog verschillende busjes van de Mossos d’Escuadra het gebied in de gaten hebben gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk