Overstromingen, veel schade en twee doden in Spanje door noodweer

door admin
Overstromingen, veel schade en twee doden in Spanje door noodweer

Veel afwateringen zijn buiten hun oevers getreden en het water sleurt alles wat het op zijn weg tegenkomt mee. Denia (Alicante) kreeg een tornado over zich heen die de plaatselijke sporthal vernielde, de rivier Clariano in Ontinyent (Valencia) is buiten zijn oevers getreden, stortbuien in Alicante, gesloten tunnels op Ibiza, een weggespoelde brug uit de 16de eeuw in Aielo de Malferit (Valencia), twee doden en minimaal drie gewonden, tientallen reddingen, nog meer evacuaties en heel veel schade. Hier komt nog bij dat meteorologen de bevolking waarschuwen voorzichtig te zijn omdat ‘het ergste nog moet komen’. Het noodweer zal zeker tot vrijdag aanhouden.

Het Spaanse weerinstituut geeft opnieuw code rood voor de provincies Alicante en Murcia en voor het oostelijke deel van Almería. In het binnenland van die provincies en de achterliggende provincies Albacete en Granada geldt code oranje wegens regen en stormachtige wind. De gemeente Ontinyent heeft aangevraagd tot rampgebied verklaard te worden. 

Mogelijke overstroming rivier Segura

De burgemeester van Murcia heeft een crisis-comité samengesteld wegens het extreme risico van Aemet waarmee gewaarschuwd wordt voor nog meer regen. Ook het landelijke ministerie van Defensie stuurt militairen naar het gebied om de lokale autoriteiten bij te staan. Men treft voorbereidingen om de bewoners van woningen aan de rivier Segura te evacueren. De kans is namelijk erg groot dat deze buiten zijn oevers zal gaan treden. Tot risicogebieden zijn verklaard de plaatsen Alquerías, El Raal, Santa Cruz en Zeneta. Ook in Beniel en Santomera (Murcia) en Orihuela (Alicante) zullen naar alle waarschijnlijkheid mensen hun huizen in de buurt van de Segura moeten verlaten.

Het kanaal waarmee water van de Taag naar de Segura wordt overgeheveld is overstroomd ter hoogte van Campotéjar Alto in Molina de Segura. Alarmdienst 112 waarschuwt de bevolking niet de auto in te stappen, tenzij het absoluut noodzakelijk is. 

In de gemeente Beniarrés in Alicante is de meeste regen gevallen op donderdag in de regio Valencia met een totaal van 359 liter in 24 uur tijd. Ontinyent kreeg in diezelfde tijd 259,2 liter te verwerken en Muro d’Alcoi 214,2 liter.

Tussen Xàtiva en Alcoi en Valencia-Alicante rijden geen treinen omdat het spoor door het water is beschadigd.

Het noodweer eiste het leven van een broer en zus van 61 en 51 jaar. De auto waarin zij zaten werd door het water meegesleurd op de Camino de Fuente la Higuera in de plaats Caudete (Albacete). 

Het Rode Kruis deelt in samenwerking met de Carrefour levensmiddelen uit onder de mensen die hun woningen vanwege het noodweer hebben moeten verlaten. Inmiddels zijn in Murcia al 156 personen opgevangen. 

Wat te doen als je met je auto in een overstroming terechtkomt?

Omdat op het Spaanse platteland en om dorpen en steden heen nog veel afwateringen in droge tijden als wegen worden gebruikt of doorgaande wegen kruisen, is het risico dat mensen op die wegen worden verrast door een overstroming vrij groot. Mocht het je overkomen dan is het advies zo snel mogelijk je voertuig te verlaten, met de stroming van het water mee te zwemmen tot je je aan een oever of boom of iets anders kunt vastgrijpen om jezelf in veiligheid te brengen. De Spaanse verkeersdienst DGT heeft op Twitter een infographic geplaatst om uit te leggen wat je in zo een situatie het beste kunt doen.

Dit vind je misschien ook leuk