Belangrijkste gebeurtenissen rechtszaak tegen moordenares Gabriel Cruz in Spanje

door admin
Belangrijkste gebeurtenissen rechtszaak tegen moordenares Gabriel Cruz in Spanje

De volledige aanklacht tegen Quezada luidt dat zij beschuldigd wordt van de moord op Gabriel Cruz, psychologische mishandeling van de ouders van de jongen door twaalf dagen te zwijgen over de verdwijning van Gabriel en als laatste misdaad tegen de morele integriteit van de vader van de jongen. De eis van de aanklager is een levenslange gevangenisstraf voor Ana Julia Quezada.

Tijdens de eerste dagen van de rechtszaak wordt de beschuldigde Quezada gehoord, komen de ouders en verdere familie van Gabriel aan het woord, worden betrokken agenten van de Guardia Civil in deze zaak gehoord en wordt een reconstructiefilm getoond vanaf de dag van de moord tot vlak na de arrestatie van Ana Julia Quezada. Dit zijn de belangrijkste momenten van de rechtszaak tegen Quezada.

Verloop eerste dagen rechtszaak

Maandag 9 september opent de advocaat van Quezada met de bewering dat het niet haar intentie was de jongen om het leven te brengen. Daarentegen zegt de raadsman van de ouders van Gabriel dat de jongen gered had kunnen worden. Later deze week werden daar meerdere argumenten voor aangevoerd.

Quezada pleit niet schuldig aan moord

Dinsdag 10 september vraagt de rechter aan Quezada of ze schuldig is aan de moord op Gabriel. Quezada geeft aan dat ze de jongen wel om het leven heeft gebracht maar dat ze niet schuldig pleit voor moord op de jongen. Het overlijden van de jongen is volgens haar een ongeluk.

De aanklager laat de jury een Youtube-video zien. Deze is ongeveer een maand voor het overlijden van de jongen opgeslagen op de laptop van Quezada. De film gaat over de tien dodelijkste planten ter wereld. Er wordt haar gevraagd of ze van plan was om de jongen te vergiftigen. Een van de getuigen geeft aan dat deze theorie zou kunnen kloppen. Gabriel zou namelijk een maand voor zijn overlijden twee keer last hebben gehad van buikpijn en overgeven op de dagen dat Quezada alleen met de jongen was geweest wanneer haar man aan het werk was. Quezada ontkent de jongen ooit iets giftigs te hebben gegeven.

De klinisch psycholoog die de moeder van Gabriel, Patricia Ramírez, onder behandeling heeft geeft aan dat Gabriel zich anders gedroeg sinds de nieuwe relatie van zijn vader met Quezada. Op 22 februari 2018, vijf dagen voor de dag van de moord, heeft de psycholoog de heer Cruz geadviseerd om het kind niet meer met Quezada alleen te laten.

Geen aanleiding voor gewelddadige omstandigheden

Woensdag 11 september worden er vragen gesteld over waarom de Guardia Civil de finca in Rodalquilar niet eerder heeft doorzocht. Het hoofd van de Guardia Civil in Almería geeft aan dat er in eerste instantie geen aanleiding was om te denken dat er sprake was van een gewelddadige gebeurtenis. “We waren op zoek naar een levend kind aangezien er geen sporen van bloed of andere aanleidingen waren waardoor we konden vermoeden dat Gabriel iets was overkomen.” De oom en tante van Gabriel, van wie de finca was, hebben zelfs in de finca geslapen voordat ze de volgende dag deelnamen aan de zoektocht naar Gabriel. Ze hadden geen idee dat hun neefje naast hun zwembad lag begraven.

Tijdens de zoektocht naar Gabriel nam Quezada een prominente rol op zich door actief mee te doen aan de zoektocht en door het woord te voeren tussen de aangeslagen vader van Gabriel en de Guardia Civil. Naarmate de zoektocht vorderde werd Quezada echter steeds zenuwachtiger. Toen zij op 11 maart het lichaam van Gabriel had opgegraven en een uur had rondgereden met zijn lichaam in haar auto werd ze aangehouden door de Guardia Civil. Tijdens de arrestatie vonden agenten in haar handtas een kleine hoeveelheid pillen. De verdachte zou later die dag zelfmoord hebben willen plegen.

Quezada breekt na zien reconstructiefilm

Donderdag 12 september wordt een reconstructiefilm getoond vanaf het moment dat de jongen verdwijnt tot vlak na de arrestatie van Quezada. Ook tijdens de rechtszaak geeft Quezada dezelfde verklaring voor de dood van de jongen. Hij zou een bijl in zijn handen hebben en toen ze deze af wilde pakken heeft hij haar beledigd. Zij zou zijn mond hebben dichtgedaan en zo zou de jongen zijn gestikt. Ze ontkent de jongen tegen een muur te hebben gegooid of op andere manieren pijn hebben gedaan. Tijdens de reconstructievideo zakt ze voor de rechter huilend in elkaar bij het zien van de beelden.

Media dient zich te houden aan nationaal omroepverdrag

De rechtszaak zal nog duren tot 18 september. De ouders van Gabriel hebben voordat de rechtszaak begon de media gevraagd om respectvol om te gaan met alle details die worden besproken, ook omdat het voor hen heel pijnlijk is om geconfronteerd te worden met alle inhoudelijke details in de zaak. Deze zaak heeft veel aandacht van de media en daarom drong de moeder van Gabriel gistermiddag nogmaals aan op het volgende: “We vragen de media nadrukkelijk om zich te houden aan het nationale omroepverdrag. Dit verdrag verbiedt inhoudelijke informatie uit te zenden of te delen over de wijze waarop onze kleine jongen om het leven is gekomen.”

Dit vind je misschien ook leuk