Popster Rosalía zowel bejubeld als verguisd

door admin
Popster Rosalía zowel bejubeld als verguisd

Rosalía Vila Tobella is vijfentwintig jaar oud en hoewel haar muziek anders doet vermoeden, werd ze geboren in Barcelona. Enkele jaren geleden verscheen ze uit het niets, produceerde vervolgens in twee jaar tijd twee albums, en won verschillende belangrijke muziekprijzen. Haar muziek is te omschrijven als een combinatie van pop, hiphopbeats en handgeklap uit de Flamenco.

Flamenco als marketingproduct

De combinatie van de traditionele flamencomuziek met moderne muziekstijlen wordt wereldwijd door veel mensen gewaardeerd. In Spanje echter is niet iedereen enthousiast over de gekozen muziekstijl van de populaire zangeres. De flamenco uit de Zuid-Spaanse Romacultuur zou volgens kenners gereduceerd worden tot marketingproduct, nota bene uitgevoerd en beroemd gemaakt door een artiest die niet afkomstig is uit een zigeunerfamilie. Ze zou onterecht een eeuwenoude cultuur, waar ze zelf geen deel van uitmaakt, misbruiken voor haar succes. Ongewild is ze het symbool geworden van offensief taalgebruik op de sociale media. Haar grote succes met gemengde muziekstijlen lijkt mensen het gevoel te geven een mening over haar te moeten hebben, geen mening is geen optie.

Mix van culturen

Voor Rosalía is dat anders. Als dertienjarig meisje ontdekte ze de bekende flamencozanger Camarón en raakte in de ban van de flamencomuziek. Ze volgde een zangopleiding en zong mee in verschillende flamencogroepen. Daarnaast werd ze geïnspireerd door artiesten als Beyoncé, Björk en Juana de la Pipa. Ze staat symbool voor een generatie jonge mensen die niet op zoek is naar bezit, maar naar een ervaring. Een generatie die geniet van Vivaldi, maar evengoed van Nick Cave of Missy Elliot. Zo ziet zij de flamenco ook niet als een cultuurgoed dat aan één bepaalde groep mensen toebehoort. Ook de flamenco is een mix van de Spaanse, joodse, Afrikaanse en zigeunercultuur.

Successen op een rijtje

Fan of niet, dit is wat Rosalía in een paar jaar tijd op eigen kracht heeft bereikt: ze gaf optredens op de drie grootste muziekfestivals ter wereld: Coachella, Glastonbury en Lollapalooza (over dit laatste optreden merkte het tijdschrift Rolling Stone op dat er aan het einde van haar optreden aanzienlijk meer publiek aanwezig was dan bij aanvang), ze werkte mee aan de soundtrack van Game of Thrones, de videoclip van ‘Malamente’ heeft tien miljoen views op YouTube, ‘Con altura’ heeft er zelfs achthonderd miljoen (en is daarmee de op twee na meest bekeken clip van het jaar), ze werkte samen met Pharell Wiliams, Billie Eilish en Dua Lipa, ze staat op de playlist van Barack Obama, Kourtney Kardashian en Halle Berry gebruikte haar muziek bij hun vlogs, ze werd door Madonna gevraagd voor een verjaardagsoptreden, Tim Cook  (bestuursvoorzitter van Apple) had een ontmoeting met haar in Madrid (de enige andere persoon waarmee hij een afspraak had was Pedro Sánchez), ze was genodigde op het MET gala, won twee Latin Grammy Awards en twee MTV Awards (voor beste choreografie en beste videoclip). Volgens de laatste berichten werkt ze momenteel aan een nieuw nummer samen met Beyoncé.

Tegenstanders van Rosalía doen zichzelf wellicht tekort; ze missen een feestje waarvoor de hele wereld is uitgenodigd. Bij de uitreiking van de MTV Awards maakte ze indruk met haar veelzijdige optreden dat bestond uit een mix van flamenco, latin en urban. Met haar vernieuwende mix van traditie en moderne hiphop beats biedt ze elk wat wils. Je hoeft natuurlijk niet van haar muziek te houden, maar tegenstanders kunnen overwegen of dansen niet leuker is dan klagen.

Dit vind je misschien ook leuk