Regio Murcia tot rampgebied verklaard na noodweer

door admin
Regio Murcia tot rampgebied verklaard na noodweer

Zeker drieduizend mensen hebben hun woningen moeten verlaten in Orihuela, het Mar Menor-gebied en La Manga en Murcia-stad omdat daar de rivier Segura is overstroomd. Vrijwel alle 45 gemeenten die de regio telt, ondervinden de gevolgen van het noodweer dat in totaal aan zes mensen het leven heeft gekost. De regen is nu afgenomen en het slechte weer hangt nu vooral boven het midden van het land. Meteorologen spreken van de ergste ‘gota fría’ in de geschiedenis van Spanje. Bovendien gaat het om de zwaarste overstroming van de Segura in 140 jaar tijd.

Ondanks dat het ergste noodweer is geweken, is er nog geen goede inschatting te maken van de omvang van de schade. Wel deed de president van de regio Murcia een ‘premature’ schatting door te zeggen dat alleen al de schade aan wegen 25 miljoen euro zal bedragen. Daar komt de schade nog bij aan andere infrastructuur en woningen. Bovendien blijft er nog steeds overtollig water via rivieren en afwateringen naar zee stromen.  

Ook de president van de regio Valencia wil dat zijn regio tot rampgebied verklaard wordt. Met name het agrarische gebied Vega Baja, ‘de groentetuin van Europa’, waar duizenden mensen economisch van afhankelijk zijn.

Dit vind je misschien ook leuk