Vakbond waarschuwt: imagoherstel banksector is broodnodig

door admin
Vakbond waarschuwt: imagoherstel banksector is broodnodig

In de laatste editie van het tijdschrift ‘The Banker’ waarschuwt de voorzitter van de Spaanse vakbond (la Asociación Española Bancaria) José María Roldán de financiële sector voor de gevolgen van de imagoschade die in de afgelopen jaren is ontstaan.

Roldán spreekt in het artikel klare taal: “Onze eerste en urgente prioriteit is verbetering van de handelwijze en ethiek van financiële entiteiten. Als we deze eeuw willen overleven is imagoherstel noodzakelijk jegens de toezichthouders, de politiek, de rechterlijke macht en de hele maatschappij. Zo niet, dan kunnen we in de komende 20 jaar rekenen op een regelgeving die nog strenger, inflexibel, gecompliceerd en dus onuitvoerbaar is”.   

Het bericht van Roldán komt tegelijk met een verzoek van het Europese Hof van Justitie (HvJ-EU) aan alle nationale rechters van de lidstaten. Gevraagd is een analyse te geven van de transparantie en misstanden in de hypotheekverstrekking van de banken. De uitkomst van de Spaanse rechter was positiever dan verwacht, volgens hem zijn de hypotheken op legale wijze verstrekt en is de verkoop ervan op juiste wijze afgehandeld.

Tegelijkertijd ook wordt de sector geconfronteerd met grote technologiebedrijven als Google, Amazon, Facebook en Apple die hun invloed uitoefenen op de financiële sector door de betaalwijze voor hun producten naar zich toe te trekken en de winst voor de banken in de komende jaren daarmee weg te snoepen. Reden temeer om het vertrouwen van de consument in de traditionele banken te behouden en leider te blijven in de financiële markt.

Mission Impossible

Roldán benadrukt de strenge regelgeving van de afgelopen 20 jaar waar de sector mee te maken had. Het is volgens hem een ‘mission impossible’ om de regels en de onderlinge werking van deze regels te begrijpen. “Het is een duister geheel, zowel voor de toezichthouders als voor de instellingen die zich aan de regels moeten houden”, aldus de voorzitter van vakbond. Volgens hem leidt een dergelijke complexe regelgeving enkel tot bezorgdheid.

Dit vind je misschien ook leuk