
Spanje telt ongeveer een miljoen gebouwen die moeilijk toegankelijk zijn. Een paar cijfers op een rijtje: 37 procent van de gebouwen is niet toegankelijk vanaf de openbare weg; in 28 procent van de gebouwen met lift is de lift niet bereikbaar vanuit het portaal; 300.000 gebouwen van vier verdiepingen of hoger hebben geen lift. Feit is dat over tien jaar maar liefst 25 procent van de Spanjaarden 65 jaar of ouder is. Dat betekent dat het probleem van de lastig toegankelijke woningen in Spanje steeds groter zal worden.
Ouderen en fysiek beperkten zijn de dupe in Spanje
Bovenstaande cijfers spreken voor zich en de algemene raad van beheerders van gebouwen in Spanje (CGCAFE) schat in dat bij 77 procent van de gebouwen die op dit moment gerenoveerd moeten worden, de aanpassingen nog niet zijn voltooid. Dit probleem is niet alleen groot voor de steeds ouder wordende Spanjaard, ook zijn er in Spanje zo’n 2,5 miljoen mensen beperkt mobiel. 74 procent van deze groep geeft aan dat ze problemen ondervinden bij het betreden en verlaten van de woning van bijvoorbeeld familie of vrienden. De Spaanse confederatie voor mensen met een fysieke beperking (COCEMFE) laat zelfs weten dat er in Spanje zo’n 100.000 mensen wonen die hun huis nooit verlaten vanwege de beperkte toegankelijkheid.
Onderzoek toegankelijkheid in Spanje en Europa
Eerder dit jaar is het onderzoek ‘Toegankelijkheid in Spanje en Europa’ uitgevoerd door de Fundación Mutua de Propietarios in samenwerking met het UNESCO-professoraat van huisvesting van de Universiteit Rovira i Virgili in Tarragona. De resultaten van dit onderzoek laten ook zien dat de toegankelijkheid van gebouwen in Spanje een lastig punt blijft, vooral in de gebouwen waar mensen die fysiek gehandicapt zijn wonen.
Ingevoerde wetten in Spanje
Sinds eind 2017 dienen alle gebouwen in Spanje wettelijk gezien te voldoen aan basisvoorwaarden voor toegankelijkheid die zijn vastgelegd in het Technisch Bouwbesluit. In deze wet staat omschreven dat mensen van 70 jaar en ouder en mensen met een fysieke beperking actie mogen verwachten van eigenaren van hun gebouw als zij hinder ondervinden bij de toegankelijkheid van hun woning. Het gaat dan om acties als het plaatsen van liften en hellingbanen naast trappen.
Jaren geleden heeft Spanje ook het Internationale verdrag van de rechten van mensen met een beperking van de Verenigde Naties ondertekend. Spanje verplicht zich daarmee dat ze zich per 2013 moeten houden aan een wet die zorgt voor een voldoende toegankelijkheid in alle omgevingen, inclusief woongebouwen. Experts vertellen dat de enige tekortkoning van de wet is dat er geen sancties gelden als de overheid of eigenaren van gebouwen zich niet houden aan de voorwaarden en eisen die worden gesteld in deze wet.