Spanjaarden teleurgesteld, boos en bezorgd over politieke patstelling

door admin
Spanjaarden teleurgesteld, boos en bezorgd over politieke patstelling

Het onvermogen van de politieke partijen om tot een akkoord te komen heeft de kiezers teleurgesteld. Bijna 80% van de Unidas Podemos-stemmers en bijna 75% van de PSOE-stemmers laten zich negatief uit over de patstelling in de huidige politieke situatie. 54% van de ondervraagden is van mening dat de afgelopen maanden een negatieve invloed hebben gehad op het functioneren van de democratie.

Het onvermogen van de politieke partijen om tot een akkoord te komen en de herhaalde verkiezingsrondes, in totaal vier in de afgelopen vier jaar, hebben de Spanjaarden niet koud gelaten. Van de ondervraagden geeft 35,7% aan teleurgesteld te zijn; 33,9% geeft aan boos te zijn en 22% zegt zich zorgen te maken over de actuele politieke situatie. Voor maar 4,4% van de ondervraagden betekent de nieuwe verkiezingsronde een opluchting.

Schadelijk voor het democratisch functioneren

De 1.544 respondenten die online de enquête invulden, gaven te kennen dat zij niet zozeer het democratische systeem zelf, dan wel het functioneren daarvan negatief beoordelen. 54% geeft aan dat dit functioneren in de afgelopen maanden is verslechterd. Volgens hen hebben de politieke partijen gefaald in de vertaalslag van de verkiezingsuitslag naar een regeerakkoord. Vooral aanhangers van Unidas Podemos en Vox vinden dat de politieke patstelling schadelijk is geweest voor het functioneren van het democratische systeem.

Geen terugkeer tweepartijenstelsel

Ondanks de problemen die de komst van nieuwe politieke partijen en de verdeling van het politieke landschap met zich mee hebben gebracht, verkiest maar 16,3% van de respondenten een terugkeer naar een tweepartijenstelsel. 83,7% vindt dat de politieke partijen “een manier moeten vinden om met een meerpartijenstelsel om te gaan en samen tot overeenstemming moeten komen”.

Lage stemmotivatie voor 10 november

Volgens de enquête voelt een groot gedeelte van de stemmers zich niet geroepen opnieuw naar de stembus te gaan. Dat geldt echter niet voor alle ondervraagden; met name de Vox- en Unidas Podemos-stemmers geven aan de intentie te hebben opnieuw hun stem uit te brengen.

De uitkomst van de enquête laat zien dat het voor de partijen een urgente uitdaging is om de kiezer naar de stembus te krijgen. De huidige situatie is nu anders dan die van april toen er veel linkse kiezers naar de stembus gingen om een kabinetsformatie te voorkomen tussen de PP, Ciudadanos en Vox zoals dat bij de Andalusische verkiezingen was gebeurd. De opkomst in april was 75%; de opkomst in november zal volgens de eerste peilingen niet hoger zijn dan 63%.

De enquêteresultaten geven blijk van de frustratie die er heerst onder de Spanjaarden over het onvermogen van de politieke partijen om tot een akkoord te komen waardoor ze nu opnieuw naar de stembus moeten gaan.

Dit vind je misschien ook leuk