Guardia Civil ontdekt ronselpraktijken van ETA-dissidenten

door admin
Guardia Civil ontdekt ronselpraktijken van ETA-dissidenten

Als sinds de ETA het einde aankondigde van hun gewapende activiteiten is bij de Spaanse veiligheidsdiensten bekend dat een aantal dissidenten van de beweging zich niet heeft neergelegd bij deze wapenstilstand. Zij zijn overgegaan tot het leiden van een geradicaliseerde groep die alsnog blijft strijden voor hun “politieke doeleinden”. Daarom houden antiterrorismediensten van de Guardia Civil de personen die hierbij betrokken zijn nauwlettend in de gaten.

De afgelopen maanden hebben deze diensten hun werk geïntensiveerd omdat bekend werd dat er tijdens bijeenkomsten ronselpraktijken onder jongeren plaatsvonden. De ETA ging op dezelfde manier te werk. Tientallen jongeren uit Biskaje en Navarra woonden deze bijeenkomsten bij.

Geen concrete aanwijzingen voor aanslag, wel mogelijk nog wapens

Momenteel beperken de toespraken tijdens de bijeenkomsten zich nog tot het “vormen” van deze jongeren. Hen wordt een staat als onderdrukker voorgesteld en geweld als een gegronde maatregel om hieraan te ontsnappen. De antiterrorismediensten hebben momenteel geen concrete aanwijzingen om aan te nemen dat deze groep op korte termijn tot terroristische acties zal overgaan. Evenmin kan worden uitgesloten dat deze groep radicalen nog over vuurwapens beschikt. Toen de ETA het einde van hun gewapende activiteiten aankondigde werd een lijst met 14 schuilplaatsen voor wapens en explosieven vrijgegeven. Twee van deze 14 depots zijn echter nooit aangetroffen. Mogelijk beschikt de groep die nu nauwlettend in de gaten wordt gehouden nog over deze twee depots. Ion Iurrebaso, kopstuk uit de voormalige ETA, liet in 2017 in een open brief al weten dat het einde van de ETA niet het einde van het conflict impliceert.

ETA-aanslagen kostte meer dan 800 doden

De ETA streed ruim 50 jaar lang voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk. In 1968 viel het eerste dodelijke slachtoffer van een ETA-aanslag: het hoofd van de geheime politie werd voor zijn huis doodgeschoten in San Sebastian. Daarna zouden nog veel bloedige aanslagen, veelal door autobommen, volgen: in 50 jaar tijd kwamen hierbij meer dan 800 mensen om het leven.

Nadat in 2011 al een eenzijdige wapenstilstand werd afgekondigd, maakte de ETA in 2017 bekend hun wapens in te zullen leveren. Hiermee probeerde de ETA de gevangenen die verspreid over de wereld vastzaten hun straf uit te laten zitten in Baskenland.

Dit vind je misschien ook leuk