Vrouwen ervaren meer sekseongelijkheid op het werk dan mannen

door admin
Vrouwen ervaren meer sekseongelijkheid op het werk dan mannen

Bij het onderzoek naar de ervaring van sekseongelijkheid op het werk waren 1295 wetenschappers van 63 verschillende onderzoekscentra en universiteiten betrokken. Van deze 1295 ondervraagden was 64% vrouw en 36% man, afkomstig uit vrijwel alle academische schalen. Een algemene conclusie uit het onderzoek is dat de academische vrouwen meer ongelijkheid ervaren dan hun mannelijke collega’s.

Zo geeft 46% van de vrouwen aan dat het vrouw-zijn een negatieve invloed heeft op hun carrière. Maar 10% van de mannen is van mening dat de carrière van vrouwen hierdoor negatief wordt beïnvloed. 79% van de mannen vindt dat mannen en vrouwen gelijk behandeld worden op de eigen afdeling. Van de vrouwen deelt maar 55% deze mening. 70% van de vrouwen vindt dat leidinggevende functies in Spanje onvoldoende door vrouwen worden bekleed. Dat vindt ook 53% van de mannen. Wanneer dit betrekking heeft op de eigen afdeling vindt 47% van de vrouwen en 35% van de mannen dat meer vrouwen leidinggevende functies moeten hebben. Meer dan de helft van alle ondervraagden is van mening dat er door de afdeling onvoldoende maatregelen worden genomen om seksegelijkheid op de werkvloer te realiseren.  

Volgens het rapport ‘Cientificas en cifras’ (Wetenschap in cijfers), gepubliceerd door het ministerie van Wetenschap en Innovatie, wordt maar 21% van de hogere functies op Spaanse universiteiten bekleed door een vrouw.

Coördinator van het onderzoek María Jiménez zei bij de presentatie van de onderzoekresultaten in Madrid: “Er is nooit eerder gekeken naar het verschil in de manier waarop vrouwen en mannen de sekseongelijkheid ervaren”. Het onderzoek is uitgevoerd door de Vereniging van Spaanse Wetenschappers in Spanje en in het Verenigd Koninkrijk in samenwerking met de innovatiestichting Cotec, en was geïnspireerd op een soortgelijk onderzoek dat in het Verenigd Koninkrijk was uitgevoerd door wetenschappelijke verenigingen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar een kwart van de vrouwen denkt dat mannen in vrouwen een goede leider zien bij het uitvoeren wetenschappelijk onderzoek. Daadwerkelijk deelt 61% van de mannen deze mening. Toch zijn niet alle uitkomsten van het onderzoek negatief: de meeste vrouwen (61%) geven aan niet anders behandeld te worden op de werkvloer dan hun mannelijke collega’s. 83% van de mannen vindt dat vrouwen en mannen gelijk worden behandeld op de werkvloer. 60% van de vrouwen vindt dat de taken die horen bij prestigieuze functies gelijk verdeeld worden tussen vrouwen en mannen. De mannen zien dit anders: 80% van hen vindt deze verdeling gelijk.

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat zwangerschapsverlof van vrouwen grote invloed uitoefent op de ongelijkheid. 52% van de ondervraagde vrouwen heeft gebruik gemaakt van zwangerschapsverlof terwijl maar 27% van de mannen gebruik maakte van ouderschapsverlof. 60% van de vrouwen is van mening dat zwangerschapsverlof de carrière negatieve beïnvloedt. Maar 30% van de mannen denkt dat deze afwezigheid van vrouwen een negatieve invloed op hun carrière heeft.   

Afgelopen week is de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek (CSIC), het grootste publieke onderzoeksbureau van Spanje, een onderzoek gestart onder 11 duizend werknemers over seksuele intimidatie op de werkvloer. Ook de Spaanse overheid bereidt momenteel een onderzoek voor over voorwaardes voor seksegelijkheid en de LHBT-inclusiviteit binnen alle publieke onderzoeksinstellingen. In het eerste kwartaal van 2020 zullen hiervan de resultaten worden gepubliceerd.

Dit vind je misschien ook leuk