
Over de hele wereld verliezen retail-winkels 322.011 miljoen euro per jaar. In Spanje verlaten zeven van de tien klanten liever de winkel met lege handen dan in een lange wachtrij te moeten staan. Vooral generatie Z, de jongeren tussen en 18 en 24 jaar, kan volgens het rapport van Adyen niet het geduld opbrengen om te wachten totdat ze hun aankopen kunnen afrekenen.
Wachttijd heeft direct invloed op tevredenheid consument
Het rapport van Adyen laat zien dat 90 procent van de ondervraagden tevreden over hun aankoop is als ze kort of helemaal niet hebben hoeven wachten. De wachttijd voor de kassa heeft een directe invloed op de tevredenheid van de consument. 41 procent van de ondervraagden geeft aan dat als ze niet in de rij hoeven te staan bij de kassa, ze sneller geneigd zijn om nog eens bij die winkel te zullen kopen.
Het voorkomen van wachtrijen zou een prioriteit moeten zijn voor winkeliers om de klanttevredenheid te verhogen. De praktijk laat echter zien dat winkeleigenaren niet heel actief zijn in het implementeren van snelle betaalmogelijkheden zoals het plaats van meerdere kassakiosken in de winkel of mobiele kassa-automaten. Slechts een op de vier winkels biedt dit soort snellere en efficiëntere betaalopties.
Hoe shoppen Spanjaarden het liefst?
Spanje blijkt technologisch behoorlijk gevorderd. Spanje is het land waar de meeste mensen ter wereld beschikken over een smartphone; 98 procent van de Spanjaarden gebruikt er een. Volgens schattingen van het Global Unified Commerce Forecast van IT-onderzoeksbureau 451 Research zal het aantal banktransacties met de mobiele telefoon het aantal transacties via de computer met een grote meerderheid overtreffen. 74 procent van de ondervraagden shopt hun kleding en andere benodigdheden het liefst via de smartphone, 68 procent doet dat liever via de computer en 62 procent via de mobiele app van de winkel.