Regering Spanje verplaatst stoffelijk overschot Franco binnen 72 uur

door admin
Regering Spanje verplaatst stoffelijk overschot Franco binnen 72 uur

Spaanse krant El Público schreef vanavond dat de Spaanse regering de komende 72 uur overgaat tot het opgraven van oud-dictator Francisco Franco. Uiteindelijk zal het daadwerkelijke opgraven van de resten van Franco plaatsvinden tussen dinsdag 22 en woensdag 23 oktober, afhankelijk van hoe snel de voorbereidingen kunnen worden afgerond.

De regering liet eerder weten dat het streven is om Franco voor vrijdag 25 oktober volledig te hebben verwijderd uit de Vallei der Gevallenen. De regering van Spanje dient de nabestaanden van Franco 48 uur voor de opgraving van hun voorouder te informeren zodat zij er eventueel bij aanwezig kunnen zijn. Aangezien de verwachting is dat Franco dinsdag zal worden opgegraven, zouden de nabestaanden van Franco vandaag zijn geïnformeerd.

Regering wijst herbegraving met militaire eer af

De regering informeerde de familie van Franco onlangs dat het overplaatsen van hun voorouder per helikopter zal plaatsvinden, indien de weersomstandigheden dit toelaten. De regering wees het verzoek af om de stoffelijke resten met militaire eer te herbegraven. Ook mag de kist niet met de Spaanse vlag worden bedekt. De regering vertelt dat het verplaatsen van Franco respectvol zal gebeuren maar dat er op geen enkele manier eer zal worden bewezen aan de oud-dictator.

Wel zal er een kleine intieme ceremonie met familie plaatsvinden. Minister van Justitie, Dolores Delgado, zal in haar rol als hoogste notaris van de Staat aanwezig zijn gedurende de hele procedure.

Laatste beroepen nabestaande afgewezen

In de afgelopen week hebben de nabestaanden van Franco alle laatste beroepen, die bij verschillende gerechtelijke instanties waren ingediend, verloren. Nu er geen lopende zaken meer zijn, kan de regering overgaan tot het verplaatsen van oud-dictator Francisco Franco uit de Vallei der Gevallenen naar de begraafplaats van El Pardo in Madrid.

Nieuwe rustplaats Franco betaald uit werklozenfonds

Nieuwsite 20minutos schreef zondagavond over het pantheon waar Franco opnieuw zal worden begraven. Deze laatste rustplaats voor de oud-dictator is in 1969 betaald vanuit fondsen voor werklozen van de gemeente van Madrid en kostte destijds 11,5 miljoen peseta’s, omgerekend zo’n 69.000 euro.

De kosten van zowel het bouwwerk als de decoratie aan de binnenkant werden zo’n vijftig jaar geleden ten laste gelegd van een fonds (Recargo de la Décima) ter preventie van werkloosheid. Dit fonds zou gebruikt moeten worden voor gemeentelijke werken waarbij werklozen werden ingehuurd. In het gemeentelijk archief wordt het exacte aantal werklozen dat destijds voor dit project is ingehuurd niet vermeld, maar wel is duidelijk dat 40 procent van het budget is gebruikt voor het betalen van beeldhouwers en kunstenaars die aan het pantheon hebben gewerkt.

Dit vind je misschien ook leuk