Familie uit Málaga woont volledig zelfvoorzienend in Spanje

door admin
Familie uit Málaga woont volledig zelfvoorzienend in Spanje

De familie Torres ontvangt al een tijd geen elektriciteitsrekeningen meer. Dat is niet omdat ze zijn verhuisd of omdat het energiebedrijf de rekeningen per mail stuurt. Dit komt omdat de heer Torres in 2014 heeft besloten om zich volledig te richten op natuurlijke energiebronnen. Torres is technisch industrieel ingenieur en hij wil laten zien dat je niet afhankelijk hoeft te zijn van energiebedrijven.

Torres bouwde vijf jaar geleden een installatie van zonnepanelen die 4,2 kWh (kilowatt piekvermogen) leveren. Inclusief accu’s is het mogelijk om de energie vijf dagen lang op te slaan. Ook beschikt de woning over collectoren om water te verwarmen. De heer Torres en zijn gezin wonen in Balcón de Olletas (Málaga) en hij ziet de zon als zijn belangrijkste energiebron. Hij slaagt er niet alleen in om volledig onafhankelijk van energiebedrijven te wonen, maar trekt deze manier van leven door naar andere woningen en afdelingen binnen zijn eigen bedrijf Atepo.

Enige energiecontract is voor de auto

Alles in Torres’ huis is elektrisch. Zeer zelden hoeft hij aanspraak te maken op een generator. Alleen in noodsituaties wordt deze gebruikt. Torres vertelt: “Je creëert een leven waarbij alles draait om de zon. Er komt een punt waarbij er meer energie wordt opgewekt dan er wordt gebruikt. En in dat geval verzin je weer een nieuwe manier om je zonne-energie te gebruiken. Zo hebben wij dit jaar een elektrische auto aangeschaft die met de zelf gewonnen zonne-energie wordt opgeladen. “Het overschot aan energie in huis, gebruiken we voor de auto. Op dit moment kan de auto voor 25 procent worden opgeladen met onze eigen zonne-energie. Voor nu hebben we een contract moeten afsluiten alleen voor de auto. Om dit aandeel te verbeteren, overwegen we om de zonnecel generator uit te breiden.”

“Maak een kostenoverzicht en laat je adviseren”

Toen Torres nog een energiecontract had, betaalde hij zo’n 100 euro per maand aan de energiemaatschappij. Inmiddels heeft hij door de jaren heen 6.000 euro aan energiekosten bespaard. Toch vraagt het bedenken en bouwen van zo’n systeem wel een investering. Vanuit het programma voor duurzaam bouwen van de regering van Andalusië kreeg Torres een subsidie van 15.000 euro. Hiermee kon 80 procent van de kosten voor het bouwen van de installatie worden betaald.

Op dit moment haal je de kosten er tussen de vier en tien jaar uit. Toch is het volgens Torres slim om te weten hoeveel en wanneer je energie verbruikt. Het verbruik van een doorsnee gezin ziet er natuurlijk heel anders uit dan dat van een fabriek. Iemand die de stap wil zetten naar zelfvoorziening dient zich goed te laten informeren en adviseren.

Manier van leven bedoeld als boodschap voor anderen

In 2012 – met de komst van de crisis – is deze manier van leven voor Torres begonnen. De wetgeving van toen, zoals de zonnetaks in 2013, maakte het in die tijd niet mogelijk om deze stap te zetten. De subsidie die hij van de regionale overheid ontving, gaf hem het laatste duwtje. Torres vindt het natuurlijk schitterend dat hij qua wonen volledig zelfvoorzienend is maar hij heeft dit voornamelijk gedaan om een boodschap af te geven dat je soms anders moet denken om in je levensonderhoud te kunnen blijven voorzien.

Dankzij het koninklijk decreet 15/2018 en later dat van 244/2019 is de regulering voor het zelf opwekken van natuurlijke energie erop vooruit gegaan. Nu mogen particulieren die een overschot hebben, dit verkopen en zo kunnen kleine verbruikers profiteren van de natuurlijke energie van bijvoorbeeld hun buurman. Toch is Torres van mening dat er meer mogelijkheden zouden moeten zijn om met een overschot aan opgewekte energie om te gaan.

Elke autonome regio interpreteert wetgeving anders

Torres vertelt verder dat elke autonome regio de decreten van 2018 en 2019 op een andere manier interpreteert. “Het is ongehoord dat Andalusië conform de wetgeving vraagt om bepaalde vergunningen terwijl dat in Castilië en León of in Navarra niet nodig is. Dit is helaas de realiteit terwijl het Ministerie van Ecologische Transitie aangeeft burgers in Spanje niet anders te behandelen.”

Torres sluit zijn verhaal af met het feit dat Spanje een van de landen in Europa is met de meeste zonne-uren. Toch heeft Spanje nog een weg te gaan als het gaat om het ondersteunen van huishoudens om gebruik te kunnen maken van natuurlijke energiebronnen.

Dit vind je misschien ook leuk