Actie in Madrid tegen mogelijke uitroeiing Argentijnse papegaaien

door admin
Actie in Madrid tegen mogelijke uitroeiing Argentijnse papegaaien

Om een mogelijke uitroeiing van de kleine tropische vogelsoort Myiopsitta monachu door de gemeente Madrid te voorkomen, verzamelde Pacma ruim 32.000 handtekeningen die vorige week werden gepresenteerd. De partij eist dat het stadsbestuur kiest voor een ‘ethische’ aanpak – zoals het steriliseren van de mannetjesvogels – voor het terugdringen van de papegaaienpopulatie. De papagaaien zouden volgens Pacma geen probleem vormen voor mussen en deze inheemse soort ook niet aanvallen. ‘Als mussen uit de stad verdwijnen, komt dat niet door de Argentijnse papegaai. Mussen lijden onder pesticiden en de luchtvervuiling in en rond de stad’, zo meldde een woordvoerster van Pacma. 

De naam van de vogel zegt het al: het gaat niet om een Spaanse, maar om een Argentijnse vogelsoort. De heldergroene papegaaien zijn naar Spanje gebracht door mensen die ze daar wilden verkopen of ze als huisdieren wilden houden, maar hebben vrijgelaten. Omdat de vogel veel als huisdier wordt gehouden, wordt deze ook Argentijnse parkiet genoemd. Vervolgens hebben de vogels zich in vrijheid rap voortgeplant. Volgens de woordvoerster van Pacma gaat het om zeer ‘intelligente, aanhankelijke dieren die extreem gehecht raken aan de mensen met wie ze samenleven. Mensen die de vogels als plaag zien, spreken eerder over het luidruchtige en agressieve karakter ervan.

De gemeente wil het aantal papegaaien flink terugdringen, nadat de populatie in de afgelopen drie jaar met 33 procent is toegenomen en de vogels ‘diverse problemen veroorzaken voor het behoud van het stedelijke ecosysteem en voor de volksgezondheid’. Het stadsbestuur schat dat er om en nabij de 12.000 pagepaaien in de stad leven. 

Net als bij andere exotische diersoorten, veroorzaken de Argentijnse papegaaien een verstoring in inheemse flora en fauna. Andere vogels en lokale diersoorten worden door de papegaaien verjaagd en in hun voortbestaan bedreigd. Jonge aanwas van bomen en planten wordt in rap tempo aangevreten. De natuur kan dit niet bijbenen, waardoor het ecosysteem verstoord raakt.

Verder lezen: Papegaaienplaag in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk