Zwarte rat uit Azië nu ook in Madrid

door admin
Zwarte rat uit Azië nu ook in Madrid

Dit zei het hoofd van de afdeling plagen van de gemeente Madrid tijdens een bijeenkomst van de nationale vereniging van bedrijven voor milieugezondheid (ANECPLA). De Rattus rattus houdt zich op in stedelijke gebieden waar voldoende voedsel voorhanden is. Als de diertjes genoeg te eten hebben kunnen ze zich op ononderbroken wijze voortplanten. Dit kan zo een vijf nestjes jongen per jaar opleveren.

Wat aantallen betreft is de aanwezigheid van de zwarte rat in de stad nog verwaarloosbaar, maar omdat het knaagdier van oorsprong niet in Spanje voortkomt en zich zo snel voortplant, kan dit snel veranderen. Zwarte ratten werden eerder vooral gezien in havensteden zoals Palma de Mallorca, Barcelona of Algeciras. Vermoedelijk zijn de beestjes met containers naar andere delen van Spanje meegekomen.

Ze eten vooral bessen en fruit waardoor ze zich vooral in parken en tuinen ophouden. Het knaagdier brengt dezelfde ziekten over als de normale grijze rat. Vanuit de gemeente wordt benadrukt dat de bevolking niet gealarmeerd hoeft te worden vanwege de aanwezigheid van de diertjes.

Parken en tuinen worden regelmatig gecontroleerd en in gebouwen moeten kieren en spleten zoveel mogelijk dichtgemaakt worden. ‘Als het dier buiten over voldoende voedsel beschikt, zal het niet naar binnen komen’, aldus een woordvoerder van de gemeente. Als er zwarte ratten worden gesignaleerd moet er zo snel mogelijk worden opgetreden. 

Zwarte rat

De zwarte rat leeft voornamelijk in de buurt van havens, schepen en in gebouwen met holle muren of kleine zolders zoals pakhuizen en supermarkten met een ruime voedselvoorraad. Het is een alleseter met een voorkeur voor granen en ander plantaardig voedsel zoals vruchten. 

Hij is erg snel en kan goed klimmen en tot anderhalve meter hoog springen. Het vrouwtje krijgt drie tot zes nesten met maximaal twintig en gemiddeld zeven jongen. Zo kan een vrouwtje tot wel 56 jongen per jaar krijgen. 

Het dier kan drager zijn van een aantal ziektes, waarvan de pest en trichinose de bekendste zijn. De pestbacterie kan worden overgebracht op de mens via de vlooien die op de zwarte rat leven. De zwarte rat is ook een van de knaagdieren die het hantavirus verspreidt dat ernstige nierschade kan veroorzaken.

Dit vind je misschien ook leuk