Harde wind, regen en lawinegevaar door storm Bernardo in Spanje

door admin
Harde wind, regen en lawinegevaar door storm Bernardo in Spanje

Het was een stormachtige dag voor een groot deel van Spanje op de dag van de verkiezingen. Niet zozeer vanwege de verkiezingsstrijd, maar vanwege de tweede grote storm van het seizoen; Bernardo. De Spaanse weerdienst Aemet gaf gisteren waarschuwingen af voor zeventien noordelijke provincies. Bernardo zorgde voor harde windvlagen, veel regen, hoge golven en sneeuw. Aemet verwacht dat Bernardo zich de eerste helft van deze week zal beperken tot het noordelijke deel van Spanje en de Balearen.

Veel wind en koud in de bergen

Vanaf zondag is er sprake van een stevige noordwestenwind in een groot deel van Spanje, de Balearen en het noordwesten van de Canarische eilanden. Vandaag zullen de gemiddelde temperaturen in het noordwesten van het land stijgen en in de rest van Spanje zullen ze onveranderd blijven. Aemet verwacht wel vorst en sneeuw in berggebieden, met name in de Pyreneeën.

De sneeuwgrens zal aanvankelijk tussen de 1.000 en 1.400 meter blijven schommelen. Later deze week verwacht Aemet opnieuw koufronten door de aanvoer van koude lucht in het noordelijk deel van Spanje en de Balearen.

Lawinegevaar in Picos de Europa

Aemet geeft voor deze week ook een waarschuwing af voor lawinegevaar in de Picos de Europa. “De opeenvolging van verschillende koufronten, die samenvallen met veel neerslag en gepaard gaan met sterkte windvlagen maken dit gebied gevaarlijk. We verwachten dat deze situatie de komende dagen onveranderd zal blijven,” aldus Aemet.

De regionale weerdienst van Asturië voegt aan de waarschuwing van Aemet toe: “Binnen een korte periode is er veel nieuwe sneeuw gevallen op de reeds aanwezige sneeuw. De hoeveelheid sneeuw die nu in de bergen ligt, is inmiddels aanzienlijk geworden. Hierdoor neemt het gevaar op ‘spontane lawines’ behoorlijk toe.”

Dit vind je misschien ook leuk