Partijleider Ciudadanos stapt op na verlies van 47 zetels in Spaans parlement

door admin
Partijleider Ciudadanos stapt op na verlies van 47 zetels in Spaans parlement

Zondagavond werden de verkiezingsuitslagen bekend gemaakt en was goed zichtbaar dat Ciudadanos een groot verlies had geleden. Ciudadanos heeft meer dan 80 procent van haar zetels (van 57 naar 10 zetels) en ruim 2,5 miljoen stemmen verloren ten opzichte van de laatste verkiezingen op 28 april. Tijdens de toespraak na de verkiezingen maakte Rivera bekend dat hij vier dagen voor zijn veertigste verjaardag een einde maakt aan zijn politieke carrière door op te stappen als partijvoorzitter Ciudadanos.

Dertien jaar geleden begon Rivera zijn politieke carrière met een platform waarin – volgens hem- niemand vertrouwen had. De populariteit van Ciudadanos, die zich als liberaal en in het centrum van het politieke spectrum situeerde – nam echter snel toe en de partij was zelfs een tijdje de derde politieke macht in Spanje. Een rol die nu is overgenomen door het ultrarechtse Vox. Zichtbaar aangeslagen nam Rivera zondagavond afscheid door het stokje over te dragen aan iemand die zich voor 120 procent in kan zetten.

Kiezen nieuwe partijleider moet nog vier maanden wachten

Voorloper zal de partij voorgezeten worden door algemeen secretaris José Manuel Villegas totdat de algemene raad een nieuwe bijeenkomst houdt waar de nieuwe partijleider zal worden gekozen. Deze bijeenkomst zal, zoals is vastgelegd in de statuten, nog minstens vier maanden op zich laten wachten. Inés Arrimadas, de opvolger van Rivera toen hij naar Madrid vertrok, is een kanshebber om het voorzitterschap van Ciudadanos over te nemen.

‘Het is nu tijd voor de mensen die mij altijd hebben gesteund’

Rivera liet zondagavond weten dat hij ook niet op de achtergrond werkzaam zal blijven. “Ik begin nu aan het leven na de politiek. Ik denk dat het tijd is om me met andere mensen bezig te houden. Om meer tijd met mijn ouders, mijn dochter en mijn partner door te brengen. Met de mensen die mij altijd hebben gesteund, maar aan wie ik veel te weinig tijd heb kunnen besteden. Ik weet niet of het een afscheid voor altijd is – een ‘tot straks’ of een ‘tot ziens’ – maar omdat ik geloof in vrijheid sluit ik af met ‘Leve de vrijheid!” aldus de afscheidstoespraak van Albert Rivera.

Dit vind je misschien ook leuk