Krant Spanje publiceert fragmenten van testament Francisco Franco

door admin
Krant Spanje publiceert fragmenten van testament Francisco Franco

In het bijzijn van notaris Sergio González Collado werd het testament geopend en vandaag maakt de Spaanse krant El Mundo de belangrijkste fragmenten van het testament van oud-dictator Francisco Franco bekend. Het testament is opgemaakt op 20 februari 1968, bijna acht jaar voor zijn overlijden. In het testament is te lezen dat hij 28,5 miljoen peseta’s (wat vandaag neerkomt op zo’n 1,8 miljoen euro) na aan zijn vrouw Carmen Calvo en zijn dochter Carmen.

Nalatenschap Franco en wensen en eisen van oud-dictator

De nalatenschap bestaat uit het zomerhuis van Franco, el Pazo de Meirás, in Sada (A Coruña in Galicia). Ook andere finca’s, aandelen in vennootschappen en rekeningen zijn onderdeel van de nalatenschap van Franco. Toch wordt el Pazo de Meirás gezien als het meest waardevolle onderdeel van de nalatenschap van Franco.

In het testament staat verder dat Franco alles wat met zijn begrafenis, eventuele herdenkingen of vieringen die te maken hebben met zijn overlijden, overlaat aan zijn nabestaanden. Ook staat er beschreven dat zolang zijn vrouw en dochter nog leven, de nalatenschap niet mag worden verdeeld, maar dat de nalatenschap in stand moet worden gehouden en moet worden beheerd.

Verdeling nalatenschap Franco

Op verschillende rekeningen hadden Franco en zijn vrouw Carmen een totaal van 1.004.890,38 peseta’s (nu 62.693,04 euro) en 1.457.425 peseta’s (nu 90.930,29 euro) aan aandelen in diverse vennootschappen. El Pazo de Meirás werd destijds getaxeerd op 14 miljoen peseta’s (nu zo’n 840.827,91 euro). Later heeft Franco er meer percelen bijgekocht waardoor de waarde is toegenomen. Pazo de Meirás is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste gebouwen in de stad.  

In het testament is te lezen dat het gezamenlijk bezit van Francisco Franco en zijn vrouw Carmen Calvo destijds neerkwam op 28.500.315,38 peseta’s (171.290 euro destijds). Afgezet tegen de huidige prijsindex komt het vermogen neer op bijna 1,8 miljoen euro.

Wat gebeurde er na het overlijden van Franco?

Volgens El Mundo behield Carmen Calvo haar eigen deel van het vermogen, de helft van het totale bezit (14.250.157,69 peseta’s). De dochter van Franco, Carmen Franco, ontving na het overlijden van haar vader 9.500.105,13 peseta’s.

Weduwe Carmen Calvo is op 87-jarige leeftijd overleden en ligt al jaren begraven op de begraafplaats van Mingorrubio waar haar man onlangs is bijgezet. Dochter Carmen Franco is 91 jaar oud geworden en overleed in 2017 aan kanker.

Dit vind je misschien ook leuk