Spanjaarden drinken minder wijn

door admin
Spanjaarden drinken minder wijn

Het onderzoek ‘El sector vitivinícola 2018‘ stelt eveneens dat de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking is gestagneerd op 11,26 liter. De daling is min of meer gelijk voor wat betreft de consumptie binnenshuis als buitenshuis, al is de consumptie binnenshuis met 1,2 liter iets meer gedaald als die buitenshuis (1 liter).

De daling van wijnconsumptie buitenshuis komt grotendeels doordat Spanjaarden in het geheel minder buiten de deur zijn gaan consumeren (-6,3%). De consumptie in het algemeen binnenshuis is gedaald met 2,4%. 

Wel is het bedrag dat mensen uitgeven aan wijn per hoofd van de bevolking licht toegenomen met 1,1 procent in 2018. Dat ging van gemiddeld 20,61 euro naar 22,91 euro per hoofd van de bevolking.

Wijnconsumptie per Spaanse regio

De regio’s Balearen en Catalonië staan met 11 liter aan kop wat betreft de wijnconsumptie per hoofd van de bevolking per jaar. Daaronder komen regio’s als Madrid, Valencia en Murcia t met 7 liter en Castilla-La Mancha, Aragón, Extremadura en La Rioja met 6 liter. Opvallend is dat in de Spaanse wijnregio’s bij uitstek La Rioja en Castilla-La Mancha, relatief minder wijn wordt geconsumeerd. 

Zorgelijke ontwikkeling

Mariano Íñigo, onderzoeker bij EAE Business School en auteur van dit onderzoek, neemt een zorgelijke ontwikkeling waar. De wijn in Spanje wordt in toenemende mate geconsumeerd door oudere mensen met meer koopkracht. Dat vormt een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van de wijnsector omdat de wijnconsumptie onder jongeren blijft dalen. 

Dit vind je misschien ook leuk