Restaurant Catalonië sluit vanwege ‘aanval’ door Belastingdienst Spanje

door admin
Restaurant Catalonië sluit vanwege 'aanval' door Belastingdienst Spanje

Zeven jaar geleden besloten de eigenaren van restaurant Siurana in Tarragona te stoppen met het betalen van belastingen aan de Agencia Estatal de Administración Tributaria (AEAT, belastingdienst) in Spanje. In plaats van het spekken van de Spaanse schatkist, besloot het restaurant in beginsel zijn belastingen af te dragen aan de Catalaanse belastingdienst ATC.

Belastingeld aan Generalitat financiert ook Spaanse schatkist

Na het eerste jaar hebben de eigenaren van Siurana gecontroleerd waar hun belastinggeld na het overmaken aan de ATC naartoe ging. Ze kwamen er toen achter dat deze gelden alsnog deels terechtkwamen in de Spaanse schatkist. Toen besloten de eigenaren volledig te stoppen met het betalen van belastingen en het deel van hun inkomsten over te maken aan scholen en verenigingen in de buurt.

Dit besluit heeft ertoe geleid dat de Spaanse Belastingdienst alsnog de te betalen belastinggelden opeist en als sanctie het btw-nummer en de zakelijke bankrekeningen van het restaurant heeft laten blokkeren. De eigenaren van Siurana hebben tevergeefs nog geprobeerd naar een oplossing te zoeken door bijvoorbeeld een btw-nummer bij de Catalaanse ATC aan te vragen of uitleg te geven aan AEAT. Het besluit van AEAT staat echter vast waardoor restaurant Siurana aangeeft zijn deuren voorgoed te moeten sluiten.

‘Democratische aanval’ vanuit Belastingdienst Spanje

De eigenaren van het restaurant spreken ove een ‘democratische aanval’. Met het einde van het restaurant komt ook een einde aan de periode van zeven jaar waarin geen belasting werd betaald. De eigenaren begonnen met hun fiscale rebellie in 2012 via het platform Diem prou (we zeggen ‘genoeg’) met het doel om gelijksoortige fiscale rebellie aan te wakkeren bij andere ondernemers die voor een onafhankelijk Catalonië zijn.

Omdat er niet geluisterd zou zijn naar de door de eigenaren van Siurana aangedragen oplossingen en met het oog op een dreigende sluiting van het restaurant zijn zij nu van mening dat hun vertegenwoordigers ‘onbekwaam’ zijn. Die zouden niet het ‘Statuut van 2006’ hebben toegepast. Tijdens het laatste (onwettige) referendum op 1 oktober 2017 gaf ruim 70 procent van het Catalaanse volk aan achter dit statuut te staan, waarin de rechten en plichten van de Catalanen zijn opgenomen.

“Wij willen niet langer vastzitten aan de Spaanse overheid. Als het niet op een democratische en eerlijke manier kan gaan, dan doen we niet meer mee,” aldus de eigenaren van restaurant Siurana.

Dit vind je misschien ook leuk