Vox blokkeert verklaringen tegen gendergeweld in Spanje

door admin
Vox blokkeert verklaringen tegen gendergeweld in Spanje

Woensdag werden twee institutionele verklaringen besproken in het Spaanse parlement. De ene verklaring betreft het mannelijk geweld tegen vrouwen, oftewel het gendergeweld. De andere verklaring betreft een verklaring voor de bescherming van kinderen bij gendergeweld.

Andere partijen ondertekenen wel

De socialistische afgevaardigde Laura Berja liet weten dat beide verklaringen tijdens de vergadering door de partijen PSOE, Podemos, Bildu, ERC, PNV en de Canarische Coalitie zijn voorgelezen en ondertekend. Vox is de enige partij die geen handtekening zette onder de verklaringen en daardoor konden ze niet worden goedgekeurd door de commissie van de Tweede Kamer in Spanje.

Vox isoleren

Na dit statement van het extreemrechtse Vox heeft de PSOE voorgesteld om de partij te ‘isoleren’. Als argument hiervoor zegt Berja het volgende: “Deze houding van extreemrechts maakt het noodzakelijk dat andere partijen de moed bij elkaar rapen om degenen die de vooruitgang in gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de weg staan, te blokkeren en degenen die het geweld van mannen tegen vrouwen niet veroordelen, te isoleren.” Het isoleren van Vox moet ervoor zorgen dat de partij geen toegang meer zal krijgen tot de belangrijkste organen van het Congres.

“In Spanje wordt al jaren een strijd gevoerd tegen gendergeweld en het is van essentieel belang dat we de mensen of partijen aanwijzen die niet bereid zijn deze noodzakelijke strijd aan te gaan. Wie niet in staat is om recht in de ogen van de slachtoffers van gendergeweld te kijken, maakt zich medeplichtig aan dat geweld”, zo vervolgt Berja van de PSOE haar verhaal.

Ook congreslid Melisa Rodríguez van Ciudadanos noemt het triest dat de standpunten van “sommigen” (Vox werd niet met naam en toenaam genoemd) heeft voorkomen dat de twee verklaringen tegen gendergeweld, twee dagen na de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, niet goedgekeurd konden worden. Rodríguez voorspelde dat met de komst van Vox in het congres het heel lastig zal worden om het over dit soort onderwerpen eens te worden.

Verklaring Vox voor veto

Voor de goedkeuring van institutionele verklaringen dienen alle partijen in het Congres akkoord te gaan. De woordvoerder van Vox geeft aan dat zij hun veto uit hebben uitgesproken omdat ze de PSOE, de initiator van de verklaringen, ervan beschuldigen onvoldoende tijd te hebben gegeven om de exacte inhoud van de verklaringen te bestuderen. “De PSOE heeft ons in de loop van de vergadering snel enkele fragmenten en notities van de verklaringen gestuurd waardoor wij niet volledig op de hoogte waren waar wij goedkeuring voor geven,” aldus woordvoerder Patricia Rueda.

Vox is van mening dat deze actie van de PSOE een truc is waardoor ze nu anderen kunnen oproepen om Vox te isoleren. Aan het eind van de verklaring gaf woordvoerder Rueda opnieuw aan dat Vox voorstander is van het verdedigen van vrouwen in gewelddadige situaties, maar dat ze ook aandacht hebben voor de verdediging van mannen, kinderen en ouderen.  

Officieel gezien zal de nieuwe regering, met de partijen die afgelopen 10 november zijn gekozen, pas in maart starten mits het parlement deze goedkeurt. Afgelopen woensdag werd de laatste vergadering gehouden in de oude regeringssamenstelling.

Dit vind je misschien ook leuk