Spanje voert grenscontrole tijdelijk opnieuw in

door admin
Spanje voert grenscontrole tijdelijk opnieuw in

Het Ministerie onder leiding van Fernando Grande-Marlaska stemde gisteren in met deze herinvoering vanwege de extra veiligheidsmaatregelen die tijdens de top worden genomen. Deze maatregels wordt ingevoerd op grond van artikel 25 van de Schengengrenscode. Iedereen die op de controleposten staande wordt gehouden, dient zijn of haar identificatie te tonen.  

Grenscontrole is tijdelijk

De maatregel trad afgelopen nacht (28 november 00.00 uur) in werking en blijft van kracht tot 14 december om 00.00 uur. De tijdelijke herinvoering van de controles aan de binnengrenzen is in artikel 25 van het Schengenakkoord getekend door de landen binnen de Europese Unie.

Uitleg artikel 25 Schengenakkoord

In het artikel staat opgenomen dat “wanneer zich in een gebied zonder toezicht aan de binnengrenzen van een lidstaat een ernstige bedreiging voor de openbare orde of de binnenlandse veiligheid voordoet, de lidstaat bij wijze van uitzondering opnieuw grenstoezicht kan invoeren op bepaalde delen van de binnengrenzen of aan alle binnengrenzen. Dit geldt alleen bij wijze van uitzondering en voor een beperkte periode van maximaal 30 dagen, of zolang de ernstige bedreiging naar verwachting langer zal duren dan 30 dagen.”

Op de website van het Ministerie wordt uitgelegd dat het Schengenakkoord onderscheid maakt tussen de binnen- en buitengrenzen. Met binnengrenzen worden gemeenschappelijke landsgrenzen, grenzen bij binnenlandse vluchten en veerdiensten van en naar verschillende havens bedoeld.

Dit vind je misschien ook leuk