Aangekondigde metrostakingen tijdens VN Klimaattop Spanje afgelast

door admin
Aangekondigde metrostakingen tijdens VN Klimaattop Spanje afgelast

Al maanden zijn metromachinisten ontevreden over de omstandigheden in de metro waaraan zij worden blootgesteld. Op verschillende plekken is sprake van asbest en ook zijn de metro’s op sommige momenten overvol. Precies om deze redenen kondigden de machinisten onlangs stakingen aan op verschillende trajecten en verdeeld over verschillende tijden. Een van deze stakingen zou precies tijdens de VN Klimaattop vallen die begin december in Madrid wordt gehouden.

Dialoog met nieuwe directrice heeft geholpen

De vereniging liet weten dat sinds Silvia Roldán de nieuwe directrice is van Metro de Madrid de machinisten welwillender zijn om eerst in gesprek te gaan alvorens te gaan staken. Dat is dus ook precies wat er nu is gebeurd.  Gisteren liet het gezondheidsbestuur weten dat er onderzoeken zullen worden gedaan naar de gezondheid en veiligheid van metromachinisten. Deze worden gedaan met open ramen zodat goed gemeten kan worden of en in welke mate er sprake is van schadelijke effecten voor de metromachinisten.

Vanwege deze toezegging zijn de machinisten bereid om de aangekondigde stakingen ongedaan te maken en te beloven dat de metro tijdens de VN Klimaattop gewoon volgens dienstregeling zal rijden. Vertegenwoordigers van de metromachinisten laten weten dat ze de dialoog voort blijven zetten om te proberen het eens te worden over de andere zaken waarvoor stakingen waren gepland.

Nog niet alles is opgelost

Volgens de vereniging van metromachinisten is er nog steeds veel niet op orde. Een betere balans tussen werk en privé, minder drukte in de metro’s, meer veiligheidsmaatregelen en meer metro’s en machinisten zijn zaken waar de vereniging graag over in gesprek gaat.

Gemeenteraadslid van Verkeer, Mobiliteit en Infrastructuur van Madrid en voorzitter van Metro de Madrid, Angel Garrido, juicht het opheffen van de aangekondigde stakingen toe. Garrido vertelt dat de machinisten hun verantwoordelijkheid nemen en waardeert de houding van het management van Metro de Madrid en de machinisten. “Na deze mooie uitkomst heb ik steeds meer vertrouwen in de toekomstige gesprekken.”

Vertrouwen in toekomst

Garrido vertelt dat het nieuwe management, en met name de nieuwe directrice, veel moeite steekt in het aangaan van de dialoog met hun mensen. Door met vakbonden, de regionale overheid en vertegenwoordigers van machinisten om tafel te gaan, is er al veel bereikt. Een van de voorbeelden is de intentie om volgend jaar meer dan driehonderd extra machinisten aan te nemen.

Vooralsnog gaat de 24-uurs staking van de medewerkers van het gemeentelijke transportbedrijf (EMT) op 3 december wel door.

Dit vind je misschien ook leuk