Code rood in deel Spanje door orkaanwind met snelheden tot 133 km/uur

door admin
Code rood in deel Spanje door orkaanwind met snelheden tot 133 km/uur

Gisteren was de storing al te merken in de noordelijke provincies van Spanje. Het Aemet waarschuwt voor hevige rukwinden en regenval in het noorden, midden en oosten van Spanje. Ook enkele zuidelijke provincies worden niet overgeslagen. Niet alleen het Aemet, maar ook de Protección Civil en alarmdiensten waarschuwen mensen voor het noodweer dat waarschijnlijk tot en met zaterdag zal aanhouden.

Winden met orkaankracht

Afgelopen donderdagmiddag zijn er windvlagen gemeten met snelheden tot 133 kilometer per uur aan de noordkust van Galicië. In de provincie Lugo en de gemeente Viveiro zijn er volgens de Beaufortschaal zelfs winden met orkaankracht gemeten. In het zuiden van Galicië viel er gisteren al veel regen; In Pontevedra viel maar liefst 82,9 liter per vierkante meter.

Code rood in Cantabrië en Baskenland

Er zijn voornamelijk voor vandaag waarschuwingen afgegeven voor winden van meer dan 100 kilometer per uur en hevige regenval. Aemet geeft voor vandaag code rood af voor de kustplaatsen langs Cantabrië en Baskenland.

Code oranje met wind en regen

Code oranje geldt vandaag voor de rest van de plaatsen langs het noordelijk kustgebied, León, Navarra, Huesca, Lleida, Barcelona en Tarragona met hevige rukwinden en regenval. In de Pyreneeën zal deze neerslag vallen in de vorm van sneeuw. In 24 uur tijd wordt er boven de 1.200 meter een pak sneeuw verwacht van zo’n 30 cm dik. Code oranje geldt ook voor de provincies Madrid, Castellón, Teruel, Valencia, Albacete, Almería en Granada.

Zaterdag hanteert Aemet code oranje voor alle noordelijke kustplaatsen en code geel voor de meeste kustplaatsen langs de Middellandse Zee.

Golven tot 9 meter hoog

De Protección Civil geeft een extra waarschuwing af voor de plaatsen langs de Cantabrische zee. De storing kan zorgen voor golven hoger dan 9 meter. Ook de kustplaatsen Almería, Granada en Melilla zullen te maken krijgen met krachtige en hoge golven.

Op het vasteland van Spanje en de Balearen zullen de temperaturen licht stijgen, maar op de Canarische eilanden zal het wat frisser worden door de storing. Aemet verwacht dat de storm waarschijnlijk zaterdag af zal nemen zal komen door de komst van een hogedrukgebied vanuit de Azoren die vanuit het zuidwesten van Spanje het land binnentrekt.

Dit vind je misschien ook leuk