340 miljoen hectoliter aan vervuild water geloosd aan de Costa del Sol

door admin
340 miljoen hectoliter aan vervuild water geloosd aan de Costa del Sol

Het regionale ministerie van Milieu schat de schade als gevolg van deze lozing op 4 miljoen euro, zo maakt de Guardia Civil bekend in een persbericht van 13 december. Het gaat om de ‘Operatie 30 Dagen op Zee’ die wordt aangestuurd door Europol en Frontex (Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie, ook wel afgekort tot AMOCEB).

In het kader van dit onderzoek worden alleen al aan de Costa del Sol 46 personen onderzocht voor verschillende delicten gerelateerd aan vervuiling van de zee en illegale lozing. De verdachten kunnen rekenen op gevangenisstraffen van 6 maanden tot 5 jaar en hoge boetes.

In heel Spanje zijn 101 incidenten gerelateerd aan dit onderzoek. De operatie vormt de tweede fase in een reeks acties gericht op het wereldwijd bestrijden van vervuiling op zee. Er doen meer dan 61 landen aan mee.

In Spanje stuurt Seprona, de milieuafdeling van de Guardia Civil, het onderzoek aan. In totaal zijn 1028 inspecties verricht op boten, in havens, bij bedrijven en op plekken dichtbij zee die mogelijk illegaal vervuild water lozen. 

Het vervuilde water heeft al geleid tot de eliminatie van plantenpopulaties en autochtone zeedieren. Het meest getroffen in dit verband zijn de kusten van Andalusië, Murcia en Valencia, de Balearen, Galicië en de Canarische eilanden. In oktober spoelden duizenden dode vissen aan in de grote binnenzee Mar Menor in Murcia. 

In veel regio’s wordt ook plastic afval afkomstig van intensieve landbouw geloosd. Net als afvalwater afkomstig van illegale dat wordt geproduceerd door illegale ontziltingsinstallaties die gebruikt worden in de landbouw.

Vervuiling van de zee vormt een ernstige en groeiende bedreiging voor het milieu en specifiek voor mariene en kustecosystemen. Het vormt tevens een risico voor de volksgezondheid en de voedselveiligheid als gevolg van de uitputting van de visbestanden. Recente wetenschappelijke onderzoeken tonen eveneens de grote invloed aan die mariene vervuiling heeft op de groeiende klimatologische noodsituatie. In het nieuwste VN-rapport wordt gewaarschuwd voor het verlies van zuurstof in de oceanen en een gebrek daar aan bedreigt de mariene biodiversiteit en dus de visserij, waar veel landen van afhankelijk zijn. 

Dumpen van afval in Azië en Afrika

Seprona richt zich ook op het voorkomen en vervolgen van illegaal transport van afval. Het gaat dan met name om plastic afval dat naar Azië wordt gestuurd. Volgens de Guardia Civil hebben Aziatische autoriteiten nu prioriteit gegeven aan de bestrijding van het ongecontroleerd dumpen van geïmporteerd (plastic) afval. Volgens Seprona zijn er bedrijven in de regio Valencia die winst maken met de verkoop van afval aan Aziatische landen. Dat is goedkoper dan het in eigen land op verantwoorde wijze te verwerken. Zo worden er in Tenerife ook diverse personen verdacht van het vervoeren van gevaarlijke stoffen naar Afrika.

Dit vind je misschien ook leuk