Konijn op lijst ‘bedreigde diersoorten’ in Spanje

door admin
Konijn op lijst ‘bedreigde diersoorten’ in Spanje

Het is de eerste keer dat het wilde konijn door de internationale unie voor natuurbehoud (IUCN) in de categorie met bedreigde diersoorten wordt geplaatst en daarom heeft het Wereld Natuur Fonds in Spanje aan het Ministerie van Ecologische Transitie (MITECO) en het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voeding en Milieu (MAPAMA) gevraagd om een werkgroep op te zetten om ervoor te zorgen dat het konijn snel van de lijst met bedreigde diersoorten zal verdwijnen.

Populatie wilde konijnen met 70 procent gedaald

Het WNF in Spanje vertelt dat de aanwezigheid van het wilde konijn op het Iberisch schiereiland de afgelopen jaren met 70 procent is gedaald. Belangrijke oorzaken voor deze extreme achteruitgang in de populatie van dit dier zijn ziektes, zoals de konijnenziekte Myxomatose, dat zeer hoge sterftecijfers met zich meebrengt.

Ook hebben veranderingen aan de bodem en intensieve landbouw ervoor gezorgd dat de structuur van het landschap van leefgebieden van het konijn zijn veranderd. Dit zorgt ervoor dat konijnen op sommige plekken niet meer kunnen (over)leven. Het wilde konijn is zo belangrijk voor het ecosysteem omdat bijna veertig andere diersoorten regelmatig het konijn op het menu hebben staan. Het wilde konijn is de meest gangbare prooi voor dieren als de Iberische lynx en de keizeradelaar die beide ook worden bedreigd met uitsterven.

Verdwijnen konijn ‘onoverkomelijk’ voor herstel andere diersoorten

Het WNF in Spanje is er dan ook van overtuigd dat de extreme daling in de populatie konijnen ‘onoverkomelijk’ kan zijn voor het herstel van andere bedreigde diersoorten op het Iberisch schiereiland. “Het wilde konijn is cruciaal in het Mediterrane ecosysteem. We dringen bij de ministeries aan op een officiële telling van deze diersoort op het Iberisch schiereiland en een beheerstrategie,” aldus een woordvoerder van het WNF.

Het WNF laat tot slot weten dat ze in 2016 een voorstel voor het beheer van het wilde konijn hebben gedaan. Dit voorstel bestond uit verschillende afspraken met jacht-, landbouw- en milieuverenigingen om de populatie van het konijn op peil te houden. Dit voorstel werd destijds echter tegengehouden door de overheid en tot op heden is dit voorstel nog geen onderwerp van debat geweest door autonome gemeenschappen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk