Storm Elsa veroorzaakt opnieuw noodweer in bijna alle Spaanse provincies

door admin
Storm Elsa veroorzaakt opnieuw noodweer in bijna alle Spaanse provincies

Voor maar zes van de 50 Spaanse provincies is deze dagen geen weeralarm afgegeven wegens hevige neerslag, ruwe zee en vooral hele harde wind. Almería, Las Palmas, Tarragona, Alicante, Valencia en Castellón bleef het noodweer bespaard. Van de 44 provincies waarvoor een weeralarm is afgegeven, betreft het voor 41 provincies een waarschuwing voor harde wind met winstoten van meer dan 100 kilometer per uur.

Code oranje wegens neerslag en storm

Vrijdag wordt de zwaarste neerslag verwacht in Cádiz, Granada, Jaén, Málaga en Ávila. Voor deze gebieden geldt code oranje met een verwachting van 80 liter neerslag per vierkante meter in 12 uur. Code oranje als gevolg van de storm wordt voor vrijdag afgegeven voor Andalusië, Aragón, Castilië La Mancha en Castilië en León, Catalonië, Madrid, Navarra, Valencia, Extremadura, de Balearen en La Rioja.  

Elsa

Het noodweer wordt veroorzaakt door storm Elsa, die volgens Rubén del Campo van meteorologisch instituut Aemet wel zeldzaam maar ook weer niet uitzonderlijk is. De weerkaart in Spanje van vandaag en gisteren is volgens del Campo ‘een van de meest complexe en ongunstigste van dit jaar’. Voor vrijdag zijn zelfs waarschuwingen afgegeven voor 46 provincies plus Ceuta, waarvan voor 39 provincies de waarschuwingen gelden voor de harde wind.

De wind zal zich tot zondagochtend vroeg blijven uitbreiden waarbij de regen van vrijdag op zaterdag in heel Spanje af zal nemen. Van ruwe zee zal voornamelijk sprake zijn bij Galicië, de Mediterrane zee en de Atlantische zee in Andalusië met golven tot wel zes meter hoog.

Fabién

Zaterdagavond zal een nieuwe storm de kop opsteken, genaamd Fabién. Deze zal opnieuw veel neerslag, wind en ruwe zee met zich meebrengen. De neerslag die Fabién veroorzaakt zal echter minder hevig zijn. Dat geldt helaas niet voor de wind en ruwe zee die aan zullen houden. Vooral het midden en noorden van Spanje zullen hiermee te maken krijgen.  

Fabién zal in rap tempo over Spanje trekken, maar de harde wind en ruwe zee zullen tot zondagochtend vroeg aanhouden. Vanaf maandag trekt er weer een hogedrukgebied over Spanje en zal de rust vlak voor kerst zijn teruggekeerd.  

Dit vind je misschien ook leuk