Winkeliers ten onder aan succes kerstverlichting in Málaga

door admin
Winkeliers ten onder aan succes kerstverlichting in Málaga

De toestroom van mensen die een van de drie shows willen zien die per avond tussen 29 november en 5 januari aanstaande worden georganiseerd, is echter zo groot dat je rond 18:30 uur, 20 uur en 21:30 uur over de hoofden van de mensen kunt lopen en in de Calle Larios en omliggende straten niet voor- of achteruit meer kunt bewegen. Vorig jaar kwamen er dagelijks minstens 85.000 mensen af op de show van de uitbundige kerstverlichting in de Calle Larios die aan en uit gaat op het ritme van kerstliederen afgewisseld met moderne muziek nummers. 

De horeca in het oude centrum van de stad klaagt niet. Bars en restaurants halen gedurende de ruim vijf weken recordomzetten. Alleen de winkeliers zien met lede ogen toe hoe mensen hun zaken niet meer kunnen bereiken, juist in een periode waar ze het juist moeten hebben van klanten die hun kerstinkopen komen doen.

De situatie is zo nijpend dat de vereniging van winkeliers in het historische centrum winkeliers afgelopen vrijdag heeft opgeroepen hun zaken uit protest om 18:30 uur te sluiten. Dit gebaar zou de gemeente op de problemen moeten wijzen die de winkels ondervinden en vormt tegelijkertijd een oproep om de lichtjesshow van 18:30 uur helemaal af te schaffen.

Ongeveer 30 winkels gaven gehoor aan de oproep. ‘We begrijpen dat de kerstverlichting veel mensen trekt; voor de horeca is dat geweldig en voor de hotels eveneens, maar wij winkeliers zijn er ook nog’, zegt Juanibel Vera, voorzitter van de winkeliersvereniging. ‘Op elke willekeurige namiddag in het jaar verkopen we meer dan in deze weken.’

De wethouder van Feesten in Málaga, Teresa Porras, liet enkele jaren geleden al weten er ‘niet over te denken’ om minder lichtshows te organiseren. Destijds wilde zij ‘de zaken goed analyseren om een uitgangscriterium te hebben’. Ze zag echter geen relatie tussen de omzetdalingen van de winkeliers en de kerstverlichting. ‘De klagers snap ik niet, want op andere plekken zijn de verkoopcijfers hoger dan ooit.’

Volgens Vera van de winkeliersvereniging gaan ‘juist de kleine winkeliers ten onder. De grote ketens kunnen dit soort dagen wel opvangen maar de onafhankelijke winkeltjes zullen op deze manier uit het centrum verdwijnen. Zo blijven we over met uitsluitend bars, franchises en filialen van grote ketens’. De winkeliersvereniging blijft proberen om voor volgend jaar een consensus te bereiken met gemeente.

Dit vind je misschien ook leuk