Arbeidsinspectie Spanje reguleert frauduleuze contracten met één brief

door admin
Arbeidsinspectie Spanje reguleert frauduleuze contracten met één brief

De arbeidsinspectie heeft tienduizenden fraudegevallen opgelost zonder dat inspecteurs een bezoek hebben hoeven brengen aan de betreffende bedrijven. Met slechts één enkele brief, waarin bedrijven worden gewaarschuwd dat de Spaanse overheid ‘vermeende fraude’ heeft geconstateerd bij het aannemen van medewerkers, zorgde de arbeidsinspectie ervoor dat deze bedrijven duizenden contracten hebben geregulariseerd.

Dit jaar hebben tussen augustus en oktober 81.714 werknemers kunnen profiteren van deze actie door de arbeidsinspectie. Deze cijfers werden onlangs bekendgemaakt door het Ministerie van Arbeid. Van deze tienduizenden werknemers zijn 59.359 werknemers overgegaan van een tijdelijk naar een vast contract binnen het bedrijf en 22.355 werknemers met een parttimecontract hebben een contract getekend voor meer uren. Voor 12.305 werknemers geldt dat er in hun voormalige contract veel minder uren (tot 50 procent minder) waren overeengekomen dan ze daadwerkelijk maakten. Het Ministerie gaat er in deze gevallen vanuit dat werkgevers minimaal de helft van deze uren zwart uitbetaalden.

Overheid Spanje gaat over tot ‘Planes de Choque’

De zogenaamde ‘Planes de Choque’ werden in 2018 voor de eerste keer uitgevoerd en na de succesvolle resultaten van vorig jaar ging de Spaanse overheid dit jaar voor een tweede ronde. In heel 2019 stuurde de arbeidsinspectie in totaal 85.000 brieven naar bedrijven voor in totaal 238.015 werknemers.

Deze ‘Planes de Choque’ bestaan uit twee fases: in de eerste fase geeft de arbeidsinspectie het bedrijf een termijn waarin ze ‘vrijwillig’ het contract van hun medewerkers kunnen aanpassen naar de werkelijke situatie. In de tweede fase van het plan controleert de inspectie wat de bedrijven na de informatieve mededeling hebben gedaan. Als bedrijven de contracten niet of slechts een deel ervan hebben aangepast dan worden de bedrijven onderworpen aan een inspectie van de Sociale zekerheid.

Resultaten 2019 overtreffen die van vorig jaar

De Spaanse overheid laat weten dat de resultaten van 2019 nagenoeg gelijk en in sommige opzichten zelfs nog succesvoller zijn dan in 2018. Vorig jaar werden er 51.941 tijdelijke contracten omgezet naar vaste contracten (64,5 procent van het totaal aantal fraudegevallen). 7.591 werknemers kregen een contract met een uitbreiding van de uren die ze normaal gesproken per week maakten (15 procent van het totaal aantal fraudegevallen). Dit jaar is de effectiviteit iets verbeterd en heeft 66,5 procent van de geanalyseerde werknemers een vast contract gekregen in plaats van het tijdelijke contract dat ze voorheen hadden. Wederom kreeg 15 procent van de werknemers een aangepast contract voor het werkelijke aantal uren.

Het Ministerie van Arbeid verwachtte dat de effectiviteit dit jaar iets hoger zou liggen omdat het werktijdenregister per 12 mei 2019 verplicht is voor werkgevers. Desalniettemin hebben veel bedrijven de werktijdenregistratie nog niet ingevoerd. Het Ministerie geeft aan dat de percentages natuurlijk altijd beter kunnen maar vooralsnog zijn ze tevreden over de behaalde resultaten van het ‘vrijwillig’ aanpassen van de contracten. Voor nu is het wachten op het verstrijken van de termijn waarin bedrijven dit in orde kunnen maken. Zodra deze termijn is verstreken, kan de inspectie onderzoeken welke bedrijven verder onderworpen zullen worden aan een persoonlijke inspectie.

Dit vind je misschien ook leuk